11 april 2024

Anke Kranendonk & Liset Celie – Opa, ga je mee?

Een zomers tafereel met een tijdloze vraag op een tijdloze illustratie waarbij onderwerp en locatie direct duidelijk zijn. Saai?, nee. Wat een leuk en mooi prentenboek is dit voor peuters en kleuters!

Opa en kleinzoon zijn aan het tuinieren. Een fantastische bloemrijke tuin waarin de zonnebloemen tegelijkertijd met de tulpen in bloei staan. Als het jongentje vraagt ‘Opa, ga je mee? Naar de zee.’ pakken ze de benodigde spullen bij elkaar en vertrekken per fiets naar het strand zoals het omslag laat zien. Het is mooi weer en verschillende mensen hebben al een plaats gezocht op het brede strand.

Ze gaan zwemmen, er wordt gegraven, gegeten, gebouwd, gevliegerd en helaas bal na bal verdwijnt. Een ijsje maakt veel goed en daarna een rustigere activiteit: schelpen zoeken. Er liggen er veel langs de vloedlijn en steeds gaat het jongetje een stukje verder weg van de parasol waar Opa is tot het jongetje ineens beseft dat hij Opa kwijt is!
Gelukkig zijn er altijd mensen die een oplossing weten en jou veilig terugbrengen zodat je soezend na die heerlijke stranddag achterop de fiets weer samen lekker naar huis gaat.

Een herkenbaar verhaal voor jonge kinderen terwijl het voor oudere kleuters ook erg leuk is doordat er verschillende zoekopdrachten bij de illustraties zijn te bedenken en vragen gesteld kunnen worden over alles wat er gebeurt en wat je daarbij kunt voelen.
Naast terugkerende voorwerpen zoals het ijsje, de bal en de vogel kun je ook ontdekken welke mensen of dieren je vanaf het duin ziet, vanuit de lucht maar ook vanuit zee. Vele grappige details zoals de donutzwembanden, de hond met frisbee of de leuke kleuren van de strandhuisjes en de kleurige parasols. De tekst in korte zinnen is duidelijk en geven gericht informatie of aanleiding tot vertellen over leuke maar ook punten waarop je moet letten m.b.t. de kust en daarmee exact genoeg voor de doelgroep.

Als je het boek openslaat tref je een verzameling schelpen aan op de schutbladen als een zomers behangetje. Het titelblad geeft details die je terug kunt vinden op de pagina’s erna. Een terugkerend ‘object’ kun je hier ook vinden in allerlei grappige posities. Op de achterkant (en op blz. 2) staan diverse voorwerpen die op een stranddag van pas komen of waarmee je kunt spelen. Op de rug ontdek je, hoe leuk, een mini heremietkreeft! De aandacht voor de vormgegeving is direct terug te zien.

De prachtige duidelijke illustraties van Liset Celie zijn kleurrijk met herkenningspunten. Ze nemen je letterlijk mee doorheen een dag en figuurlijk in emotie waarbij niet alleen gezichtsuitdrukking duiding geeft maar ook de kleuren van de lucht. De oplettende kijker ziet hoe windrichting en stroming zijn verwerkt in de verschillende spreads, waardoor de zorgvuldigheid van de gekozen woorden van Anke Kranendonk nog meer tot uiting komt.

Een aan te raden erg fijn prentenboek waarbij twee kunstenaars een warm tijdloos verhaal vertellen om vaak te bekijken in de zomer en bij weg te dromen in andere jaargetijden.

Anke Kranendonk, Opa ga je mee?, illustrator Liset Celie, Rubinstein, 2022, 32 blz., 9789047629429

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *