9 maart 2024

Annelies Verbeke – Koude soep

Een wandeling in de Terloopsreeks langs zee. Het ontsnappen aan het moeten, zomaar zonder klok, zonder telefoon. Je kunt er zeer naar uitzien in een druk bestaan en je dan betrappen op de gedachte wat die wandeling je kan bieden. Moet die je wat opleveren dan behalve rust en even ‘niets’? Een ervaring die herkenbaar kan of zal zijn, maar ook dat er juist door het niets allerlei hersenspinsels en herinneringen je brein binnenstappen.

Associërend (be)denkend in heden en verleden trotseert Verbeke de oostenwind lopend van links naar rechts ofwel van zuid naar noord, van De Panne naar Knokke langs de Belgische kust.
We lezen over een paardenkamp met vriendinnetje van toen, vakanties, kunstwerken goed of fout, zeespiegelstijging, een bal dat door lockdown verdween, vluchtelingen, migratie, mensen van toen die niet meer zijn en de architectuur van belle-époque die op vele plekken plaatsmaakte voor betonbouw waardoor natuur verdween. En wel meer.

Natuurlijk komt naast land ook de zee voorbij. Als de natuurlijke tomtom maar ook de zee waarin bij diezelfde oostenwind het goed garnalenvangen is met boerenpaard. De zee waarin ooit het leven ontstond die door overbevissing leeg dreigt te raken, de ingezette eindspurt van het totale leven van zowel water als land? De (archeologische) geschiedenis heeft ons geleerd dat in de Noordzee ooit eerder land is verdwenen. (Lees bijv. het genoemde Onder de golven, het verhaal van Doggerland van Linda Dielemans & Djenné Fila en in een paar posts terug bij Het Zeeboek van Sarah Devos.)

Uitstapjes naar Senegal, naar Kamagurka waardoor de titel duidelijk is, Hauben die ook wandelde, de dijk die Elsschot beschreef, iets met Delvaux, Rachel Carson, Joseph Roth, je neuriet mee met ‘The Boy in the bubble’ en gruwt bij een rillige herinnering aan een zeepier. Het is aangenaam lezen.

Veel verandert in alle jaren en toch blijven zee en strand ook dezelfde, de plaats waar gedachten verwaaien en wensen kunnen wachten.
Natuurreservaten Het Zwin en Westhoek worden geparkeerd voor een volgende wandeling, wie weet nogmaals een Terloops? Misschien ook dan twee wandeldagen. Met bultrug.

Annelies Verbeke, Koude soep – een wandeling, Van Oorschot Terloops, 2023, 64 blz., 9789028231122

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *