5 maart 2024

Jacques Vriens – O, dennenboom!

De tijd van versieren en voorbereiden richting Kerst is volop in gang. Ook Lieke en Sam gaan op zoek naar een mooie kerstboom om te versieren. Sam ontdekt dat er nu ineens klokken en slingers in de etalages hangen en ‘Klaas’ weg is. Onderweg hebben ze gesprekjes met opa Bos over zijn hondje Flip die Sam eigenwijs worsthond blijft noemen. Ook zingen ze liedjes die Lieke op school heeft geleerd. Als ze samen brood gaan halen, horen ze over een gedeelte van het kerstverhaal, waarna ’s avonds de ouders voor het slapen gaan het in eigentijdse woorden helemaal vertellen. Maar eerst moeten er tot ongenoegen van Lieke spruitjes worden gegeten, terwijl dat voor Sam een feest is.

Opa Bos woont alleen en de kinderen gaan er graag heen. Ze zien bij hem een stalletje onder de boom staan waardoor opa over de ‘poppetjes’ vertelt en Sam vraagt waarom opa Bos nog niet met het kerstdiner bezig is. De kerstgedachte van ‘alle mensen moeten vrienden zijn’ en niet alleen zijn met deze dagen komt naar voren. En dan staat er ineens een bekende kabouter op de stoep. Eentje die verhalen van vroeger vertelt en ook graag spelletjes speelt.

De verhalen met Mieke en Wouter, nu Lieke en Sam, hebben een frisse opknapbeurt gehad. Eigentijdse taal en benadering met nieuwe illustraties van Marja Meijer. Een uitnodigend kleurrijk omslag trekt de aandacht van dit heerlijke verhalenboek en een goede keuze om de herziene editie in hardcoveruitvoering uit te brengen. De illustraties in zwartwit geven een jonger kind de extra informatie die een kind nodig kan hebben om beeld te hebben bij de tekst en details die ze kunnen herkennen uit hun directe omgeving.

Dat de tekst goed (voor)leest zal niemand verbazen. Het is genieten van de woorden die Sam anders uitspreekt of hoe volhardend ze zijn als broer en zus iets gedaan willen krijgen met een motivatie die de ouders niet kunnen tegenspreken. Erg leuk dat er kerstliedjes tussendoor worden aangehaald met de bijbehorende tekst. Een gezellige onderbreking zo ook in ‘Dag, Sinterklaasje’ het geval is. Een titel die in 2020, eveneens in herziene versie, is uitgegeven.

‘O, dennenboom’ kan thuis en op school worden voorgelezen. Voor kleuters, maar ook in groep 3 en 4 zijn deze fijn voor te lezen in juist een drukke decembermaand. De warme bijzondere sfeer in aanloop naar kerst en het omzien naar elkaar hebben Jacques Vriens in de korte verhalen en Marja Meijer in de illustraties op een plezierige, pakkende manier verwerkt. Lees iedere dag een verhaaltje zodat tradities bekend zijn en samen vieren een vanzelfsprekende beleving is. Aanrader.

Jacques Vriens, O, denneboom!, illustrator Marja Meijer, Van Holkema en Warendorf, 2021, 64 blz., 9789000378265

Eén gedachte over “Jacques Vriens – O, dennenboom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *