28 maart 2024

Annemarie van Haeringen – Voorbij de wolken

In ‘Voorbij de wolken maken’ maken twee geiten kennis met elkaar: Sneeuwwitje en Aap. De een de mooiste, de ander een beste klimmer. De ene draagt een jurkje met roze ruit en een kroontje erop met aan de poot een mandje breiwerk. De andere, een geitenbok, een jurk met manen en planeten in diverse kleuren. De kleuren komen terug in de veelkleurigheid van het bos.

De kennismaking mondt uit in meer dan simpelweg de namen en adressen uitwisselen. Aap wil gelijk even bewijzen dat er een goede klimmer in Aap schuilt. Dat Aap groot denkt blijkt al uit het noemen van het adres dat steeds een toevoeging krijgt tot aan de Melkweg toe. Sneeuwwitje denkt dat ze die weg niet in hun buurt hebben. Aap zit intussen al in een boom.
Aap droomt ervan om daar, in het heelal, te wonen. Sneeuwwitje is meer van het praktische en niet van het opscheppen. Zij heeft een uitschuifladder, de langste die er bestaat. Ze zetten het ding tegen de hoogste boom. Zij blijft liever met de poten op de grond en houdt ‘m vast, terwijl Aap tot aan de uiterste sport de hemel inklimt en zelfs donderwolken tegenkomt.
De ladder blijkt nog verder te kunnen uitschuiven, tot zelfs door de dampkring: Aap zweeft voorbij de wolken! Maar de ladder! ‘Aap…?’ klinkt het nog vertwijfeld vanaf de grond.

Al in de eerste helft van dit rijke fantastische prentenboek kom je in de compacte tekstblokken diverse tegenstellingen, doordenkertjes m.b.t. woordenschat en vooral humor tegen. De een blijft liever met beide poten op de grond door hoogtevrees, de ander kent geen angst, is vol overmoedige idealen en heeft aan fantasie geen gebrek met de toverbal. Aap heeft het over de dampkring, maar Sneeuwwitje kent alleen een lees- en een heksenkring: mogelijkheden tot aanvulling en verdieping.
Dit geldt ook voor de soorten wolken die even langs vliegen. Woorden als oogwenk, oneindig, van alles en gewichtsloos laten het abstract voorstellingsvermogen in werking treden. Onder en boven als meer eenvoudige begrippen zijn daarbij prima te gebruiken.
Een ladder, en een uitschuifladder bij uitstek, geeft mogelijkheden tot tellen en meten plus met wat creativiteit ook in speeluitingen en inzichtelijk tekenen, gebruik hierbij de titelpagina. Het heelal met alle zwevende objecten is daarna een dankbaar onderwerp tot associëren en filosoferen – zie ook de schutbladen, maar ook ‘sprookjesbos’. En kun je aan de weg als in de zin van Melkweg wonen?

Als Aap de ladder los laat gaat ook het boek in beweging. Er zweeft van alles van links naar rechts en weer terug recht van ondersteboven: het boek beweegt soepeltjes mee. Tot ineens Aap de ladder weer vindt, naar beneden roetsjt en ze samen op de grond neervallen.
Ik zag sterren vallen en weer opstaan.
Ik zag het mannetje in de maan,
of misschien was het een vrouwtje?
Én ik zag dat de aarde rond is!

Het was een prachtig avontuur en toch blijft Aap nu bij Sneeuwwitje: ‘Ik ken je nog maar net en ik miste je al daarboven!’ Sneeuwwitje zegt realistisch als Aap nog even verder peinst: ‘Alles heeft een einde’. Ook een klimfeest. Aap voegt gauw iets toe. Dit verhaal is smullen met een hoofdletter!

De illustraties met achtergrond in veelal één passend gekozen kleurtint zetten de twee geiten en de enkele benodigde details centraal waardoor er volop beweging in het geheel zit. Gender is geen issue terwijl je Sneeuwwitje vanzelf als een zij ervaart door de naam en het roze. Aap is gewoon Aap met rok en hoorns. Samen zijn is belangrijker. Naamgeving is een onderwerp apart en speciale aandacht voor details is op zijn plaats. De vormgeving van dit draai-keer-om boek is geweldig en maakt een extra feestje van het voorlezen door samen ondersteboven en heen-en-weer te hangen.

Een echte Van Haeringen-aanrader over vriendschap en samenwerking tussen twee voor het oog dezelfde dieren met elk de eigenheid die bij hen past. Een fantastisch samenspel van tekst en illustraties waarbij uitdagend leren, goed lezen, opletten, een dosis humor en zomaar genieten als een vanzelfsprekendheid zijn verwerkt. Van Haeringen geeft zowel de jonge lezer als de voorlezer een mooi motto mee: ieder eindig avontuur geeft ruimte om uit te zien naar een volgende. Een fantastisch prentenboek met een lief blauw sterretje!

Annemarie van Haeringen, Voorbij de wolken, Leopold, 2023, 32 blz., 9789025884574

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *