9 maart 2024

Sanne Rooseboom – Het ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis

Deel 3 van het ministerie brengt de lezer naar een overvol huis, de titel zegt het al. Niet zo maar vol; de bewoner is verzand in een dwangmatig verzamelen van allerhande spullen. Van knuffelbeesten, kranten tot wereldbollen en bijzondere fossielen en stenen.

Het groepje kinderen aangesloten bij het weer ingerichte geheime Ministerie van Oplossingen wordt uitgebreid met Kai en ook de oude vriendin van mevrouw Vis is volop betrokken bij een nieuwe zaak. Alleen zij weten wat de afspraken zijn zodat er anoniem en onopvallend te werk wordt gegaan. Nou ja anoniem? Ze bieden zichtbaar hulp aan meester Isaac die pas op hun school is komen werken. Toch herkent hij hen niet door een goede vermomming uit de kist op de zolder van de oude dame.

Het is een flinke klus om het huis van Isaacs vader weer bewoonbaar te krijgen. Hij ligt in het ziekenhuis na een val door alle dozenstapels. Tijdens het minutieus uitzoeken en opruimen komt het groepje te weten waarnaar Isaac zo naarstig op zoek is. Een bijzonder schrift met een uitvinding waarvoor octrooi is verleend. Isaac zoekt dit niet voor eigen gewin, maar om zijn vader te helpen een weg te vinden uit deze kringloop van handelen en spullen.
Helaas hebben ze ook weer te maken de Zilvermannen/vrouwen, afluisterpraktijken, diefstal, en ouders die vragen stellen. Intussen wordt er aan kleinere projecten aandacht gegeven. Naar het einde toe neemt de spanning aanmerkelijk toe. Mag en kan het Ministerie blijven bestaan?

Een vlotlezend vervolg waarin gelukkig ook zomaar dingen kunnen en slagen, dat een wat trager middendeel heeft waarin juist het maatschappelijk probleem duidelijk wordt verteld voor de lezer vanaf ong. 10 jaar. Het omslag van Mark Janssen past exact bij het beeld dat je krijgt in het verhaal.
Een detectiveverhaal dat je graag leest door opbouw, vlotte vertelwijze, spanning, humor en vooral de vanzelfsprekende maatschappelijke betrokkenheid van dit geweldige Ministerie dat misschien ook voor jou een zaak kan oplossen?

Sanne Rooseboom, Het ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis, illustrator Mark Janssen, Van Goor, 2019, 240 blz., 9789000362547

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *