7 maart 2024

Arend van Dam – Iemand in het bijzonder

Verhalen over markante vrouwen

Wat maakt iemand markant? Ben je dan beroemd omdat je een actrice bent? Omdat je iets hebt uitgevonden? Jij de eerste vrouwelijke student was? Of omdat jij net dat ene deed dat bijzonder of bijna fataal was voor een familie?

Veel gebouwen, pleinen of een brug zijn vernoemd naar een bekende persoon uit de geschiedenis, veelal een man. In sommige wijken is er niet één straatnaam naar een vrouw vernoemd, bijv. in een staatsliedenwijk. Later als er een straat wordt toegevoegd, verschijnt daar ineens De Marga Klompélaan, de eerste vrouwelijke minister.

Naar deze vrouwen, die een verandering teweeg brachten in de Nederlandse samenleving, is de auteur op zoek gegaan. En niet alleen naar de vrouwen die al bekend kunnen zijn uit politiek of bijv. kunst, maar ook uit andere lagen van de bevolking. Wie kent Johanna Westerdijk, Maria Catharina Swanenburg of Willemiene van der Woerd? Wie dat zijn?
Laat je verrassen tijdens het lezen van dit kleurrijke aan te raden boek. Verhalen over de kettingkast, een Javaanse prinses of Unicef. Kleurrijk in personages, kleurrijk door de geweldige illustraties van Marijke Klompmaker.

8 maart is het internationale vrouwendag. Dit boek past daar bijzonder goed bij, naast dat het een interessant tijdsbeeld geeft van ong. het jaar 160 tot 2018 over 34 vrouwen.
Vrouwen die in de geschiedenis op hun eigen markante wijze het verschil hebben gemaakt. Vrouwen die hun eigen weg gingen. Moeilijk of niet.
Arend van Dam heeft in zijn kenmerkende prettige vertelstijl interessante verhalen geschreven voor ‘iedereen in het bijzonder’. Vanaf 9 jaar.

Arend van Dam, Iemand in het bijzonder, illustrator Marijke Klompmaker, Van Holkema en Warendorf, 2019, 144 blz., 9789000368068

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *