6 maart 2024

Mies van Hout – Was ik maar

Verlang jij om soms zomaar rond te kunnen fladderen? Even vanuit de lucht rondkijken? Was ik maar een vlinder…. Werkelijk?

De omslag van een Mies van Hout heeft altijd een magnetische kleurenpracht. Je wordt acuut vrolijk. ‘Was ik maar’ doet er explosief een schepje bovenop in kleur en uitwerking.

Op het titelblad kijk je vertederd naar een bloem. Hoe krijg je iemand zover dat een boek wordt omgedraaid: een ondersteboven bungelende slak aan die bloem! Daarna kijkt een enkel kind verlangend naar de kleurige vlinders, overal heen kunnen vliegen lijkt haar wel wat. De vlinder vindt die opvallende kleur maar niets en zou een wandelende tak willen zijn. Die tak kijkt naar een schrijvertje dansend op het water. Ieder diertje dat je tegenkomt ziet een ander insect waarvan het leven – het zijn – of een emotie interessanter lijkt dan van hem- of haarzelf.

Iedere bladzijde bevat een nieuwe verlangende gedachte, gevangen in een tweeregelige tekst. De woorden met afbeelding duiden exact het gevoel.
‘Was ik maar een bij, dacht het vuurvliegje.
Dan deden we gezellig alles samen.’

De kleuren van zowel voor- als achterkant van de omslag komen als basiskleur terug. Het is bijzonder in hoeveel tinten één kleur iets kan uitbeelden. De figuren zijn uit ambachtelijk verwerkt papier geknipt en geschilderd. De persoonlijke hand straalt van de illustraties af en verwarmt de kijker.
Er gebeurt veel op één illustratie, maar het is nergens overdadig waardoor het geheel toegankelijk is voor de jongere leeftijd. Het kind vanaf ong. 3 jaar kan daardoor focussen op de boodschap die erin is verwerkt.

Dit prentenboek is doordacht en met zorg vormgegeven; een eenvoudig antwoord op de vraag ‘wie ben ik’ ofwel ‘was ik maar’ is niet makkelijk te geven. Aan vergelijken en relativeren ontkom je niet. Er is een groot palet aan emoties en begrippen samengebracht in dit kleurrijke schilderij. Bang, blij, vrij zijn, snel, niet opvallen, samenwerken, houterig zijn, sterk, gezellig, druk, traag en meer.
Daarnaast kun je de waardevolle kleine dieren in het insectenrijk benoemen en het belang van een groene omgeving bespreken. Ook tegenstellingen en abstracte begrippen zoals wat is mooi en wat is waar komen aan bod.

‘Was ik maar’ is een ketting van dieren in emotie en gedrag, een droom waar je in wilt springen. De liefde voor de natuur en het illustratieplezier komt je vanaf het eerste moment tegemoet. Hierdoor wil je met de insecten van bloem tot tak meegaan, tot de cirkel rond is, tot je inziet dat je blij mag zijn met wie of wat je bent. Jouw identiteit is goed, je mag jezelf zijn met jouw eigenschappen en kwaliteiten. Een superaanrader!

Mies van Hout, Was ik maar…., Hoogland & Van Klaveren, 2020, 32 blz., 9789089673145

2 gedachten over “Mies van Hout – Was ik maar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *