Bijzondere indrukwekkende romans, naslagwerken of informatieve boeken in de categorie jeugd komen voorbij. Vandaag 8 maart internationale vrouwendag. Dit deel uit de serie ‘zelf lezen over lang geleden’ mag in de rij aansluiten.
Jacoba van Beieren (1401-1436) leefde in een totaal andere tijd, de tijd waarin over je werd besloten als vrouw.
Er moest worden geborduurd want ‘dat doen alle meisjes’. Haar leek het interessanter om buiten te spelen, een zwaardgevecht te houden zoals jongens doen. Een kasteel hoefde ze niet en een man ook niet lezen we op de eerste bladzijden.
Dat de geschiedenis iets anders liep, met vier huwelijken en ontvankelijk zijn voor rijkdom weten we uit geschiedschrijving.
Een aantal Jannen verder na Frankrijk, Gent, Brabant, weer in Holland en Zeeland maar de baas mag ze niet zijn zonder man.
Hoeveel er wordt verteld in ‘Ik ben de baas’ besef je nog meer als je enige informatie opzoekt. In feite kortgezegd een gedeelte Bourgondische geschiedenis van Bart van Loo op M4-niveau door Arend van Dam.
Hoe zou Jacoba haar leven in deze tijd er uit hebben gezien? Mogelijk dat ze niet aan tbc was overleden op jonge leeftijd. De kans is groot dat ze een voorvechter van vrouwenrechten en gendergelijkheid was geweest.
Er zijn verschillende beginnende lezers die de huis-tuin-school verhalen minder aantrekkelijk vinden. Dan zijn deze met waargebeurde verhalen aan te raden. De andere eerste leesboeken ‘lang geleden’ zijn net zo interessant. Alle zijn geïllustreerd door Alex de Wolf. Ze krijgen t.z.t. een plaats op de website.
Door deze verhalen heb je tevens aanknopingspunten voor verdieping. Of je neemt het grote inmiddels klassieke Lang geleden, De geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen erbij!
Arend van Dam, Zelf lezen over Lang geleden, Ik ben de baas, illustrator Alex de Wolf, Van Holkema en Warendorf, 2017, 32 blz., 9789000354658
Eén gedachte over “Arend van Dam – Ik ben de baas”