9 maart 2024

Pimm van Hest & Connie Snoek – Buitenstebinnen

Als ondertitel heeft dit boek met je gevoelens aan de slag en is gegoten in de vorm van een prentenboek. Het is echter geen boek met één verhaal om voor te lezen, je wordt gevraagd actief aan de slag te gaan met emoties na het lezen van een versje. Onder de flap van de rechterpagina lees je verwerkingsopdrachten die beginnen met ‘we kennen allemaal’.

Per twee bladzijden komen er diverse thema’s aan bod. Enkele zijn: je opgesloten voelen, erbij horen, de plaats in de groep, zelfvertrouwen, een masker dragen, verdrinken in verdriet, je niet altijd kloppende spiegelbeeld of aan de zijlijn staan.

De verwerking kan o.a. bestaan uit het opschrijven of je een gevoel herkent met daarbij wanneer. Want waar komt dit gevoel op dat moment vandaan? Is het iets wat door jouw gedrag wordt versterkt, is het iets veroorzaakt door de omgeving of hoort dit bij jouw karakter? Vervolgens wordt gevraagd om het voor te lezen en of te bespreken. Zelf lezen of iemand iets horen voorlezen kan een andere emotie tot stand brengen. Als laatste lees je onder de flap een vraag ofwel een opdracht die te maken heeft met de illustratie die je pas ziet als je de flap opneemt. De teken- en knutselopdrachten zijn alleen of samen goed uit te voeren.

Een mooie, breed op te pakken is ‘Mens of mensen’ met een illustratie die je op meerdere manieren kunt interpreteren.
‘Mens of mensen
Eén of miljarden
Een sleutelgat
Alles of flarden
In het midden of aan de kant
Een gevende of
Een ontvangende hand
Samen of alleen
Alles in één’

Eerst zie je één mens in de massa, samen in wat lijkt op de vorm van een vis. Als je de flap opslaat zie je een sleutelgat. Voel jij je als een vis in het water middenin een groep, aan de rand of is juist alleen zijn zonder de groep de sleutel tot een goed gevoel? Ben jij degene die een hand aanneemt of die de ander de hand reikt?

Minimalistische versjes met een filosofische inslag. Verstilde illustraties die je ontdekkend leest waardoor meer betekenis wordt gevonden. Beide zijn mooi, indringend tot passend in een bijna abstracte stijl die je nogmaals laat bezien en goed opnemen. Ze zijn goed op elkaar afgestemd waarbij een compliment voor de vormgeving m.b.t. het exact aansluiten van de illustratie en de flap op zijn plaats is.

Een origineel, gedurfd en niet altijd eenvoudig te interpreteren boek dat je laat nadenken en bedenken. ‘Buitenstebinnen’ is een boek dat per onderwerp aan een sociaal-emotionele les een waardevolle bijdrage kan leveren of juist de aanleiding kan zijn tot een bespreken en reflecteren.
Een boek dat door zowel tekst als de bijzonder treffend mooie telkens unieke illustraties meer bekendheid mag hebben. Met name ‘de marionet’ en ‘tranen van verdriet’ zijn prachtig. Na verwerking hoop je dat de rakende woorden Aan de kant – Niet erbij – Alleen – Zonder mij bij geen enkel kind het gevoel meer buitenstebinnen zal gaan. Maar wat is dat: ‘buitenstebinnen’ of wordt het ‘binnenstebuiten’? Aanrader vanaf 6 jaar.

Pimm van Hest, Buitenstebinnen, Illustrator Connie Snoek, Clavis, 2021, 32 blz., 9789044844214

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *