7 maart 2024

Onheilsdochter – Jean-Claude van Rijckeghem

Genomineerd voor de Thea Beckmanprijs!

De Deense Yrsa is de dochter van een bekende Deense stuurman. Het is ongeveer het jaar 870 als haar vader en zijn bemanning met een gijzelaarster terugkomen: zuster Job. Aan Yrsa de taak om op haar te passen.
Ze verschillen enorm, zowel in persoonlijkheid als in leefwijze en geloof. Yrsa is heidens in de ogen van zuster Job, zijzelf is afkomstig uit een klooster te Ganda. Dat Yrsa en haar volk meer goden hebben, kan in haar ogen niet, want er is maar één God. Het gegeven dat Yrsa visioenen heeft en zieneres blijkt te zijn, is interessant.
Uiteindelijk blijkt er maar geen losgeld te komen voor Job en door een paar andere gebeurtenissen waar Yrsa toch weer bij betrokken is, moeten ze nadenken of ze met z’n tweeën vluchten voor de clan. In hoeverre is Yrsa daarbij gewenst met haar kromme voet als dochter van een slaaf als moeder?

Hoewel ik het boek enigszins langzaam vond lezen door de bladspiegel en soms door de mindere aanwezigheid van dialogen, heb ik me niet verveeld tijdens het lezen van Onheilsdochter. Je leert meer over de vikingen, hun gebruiken en hun goden. Logisch dus dat er soms wat minder dialogen zijn, maar het leren kennen van hun leven en materie duurt daarom een tiental bladzijden. Overigens vind ik dat voor een verhaal van 360 bladzijden wel meevallen. Achterin staat een helpende begrippenlijst en lijst met plaatsnamen en bekende gebruiken.

Net als in Ijzerkop bevat dit boek vrouwelijke vooruitstrevende hoofdpersonages, fijn! Ik vind het mooi hoe de levenswijze van Yrsa en Job ver uit elkaar staan, ze toch ook veel raakvlakken hebben en ze op een bepaalde manier toch open staan voor elkaar.
Ik geniet overigens ook van mannelijke hoofdpersonages in deze setting, maar daar heb ik de Broederbandserie voor (nog meer actie en gevechten!).

Goed geschreven en het is duidelijk te merken dat Van Rijckeghem onderzoek heeft gedaan naar deze tijd. Al betwijfel ik wel of hooikoorts al bestond rond 870.. Dat neem ik overigens niet mee in mijn leesbeleving, het blijft een goed geschreven historisch verhaal.
Terecht genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2023.

Jean-Claude van Rijckeghem, Onheilsdochter, Querido, 2022, 367 blz., 9789045127248

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *