2 januari 2025

Arnold Lobel – Alle verhalen van kikker en pad

‘Het was een koude en donkere avond.
‘Luister eens naar de wind
die huilt in de bomen,’ zei Kikker.
‘Het is echt weer voor een spookverhaal.’ (..)
Kikker zette een verse pot thee.
hij ging zitten
en begon te vertellen.’

Zo begint één van de verhalen uit deze erg mooie nieuw samengestelde bundel Kikker & Pad-verhalen. Verhalen uit vier afzonderlijke uitgaven: Kikker en Pad zijn vrienden, Kikker en Pad zijn altijd samen, Een jaar bij Kikker en Pad en Dagen met Kikker en Pad.

De grote extra die je achterin aantreft is ‘Het verhaal achter Kikker en Pad’. Bijv. hoe Arnold Lobel tot tekenen kwam, illustrator werd en hoe Kikker & Pad als duo is ontstaan in de verhalen hoe wij ze nog steeds kennen. Wist je dat Lobel voor een serie ‘I can read’ werd gevraagd? Als tegenhanger van Dr. Seuss van Random House? En Lobel voor dezelfde uitgeverij, nu Harper Collins, werkte als Maurice Sendak? Interessant is ook het gedeelte over de kleurendruk en de allereerste schetsen die door zijn dochter zijn gevonden. Het is bijna ontroerend om te lezen over het persoonlijke aspect m.b.t. zijn tekeningen. Creatieve uiting wel/niet kunnen geven aan gevoel en zijn t.o.v. wat toentertijd maatschappelijk mogelijk was.

De verhalen zijn vertrouwd voor wie ze eerder las. Ze geven een nadenker met een grote glimlach of zijn een favoriet die je altijd bijblijven als je ze voor het eerst leest of hoort.  Neem bijv. ‘Koekjes’ of wie herkent niet het verhaal dat Pad iedere dag tevergeefs op een brief zit te wachten? Een prachtige is ‘Kerstavond‘. Volop sneeuw en ijskoud, een stilstaande klok en vooral de ongerustheid van Pad die in alle staten is als Kikker niet op tijd verschijnt. Geweldig voorlezen is ook ‘De verloren knoop’, met een lach en een beetje schuldgevoel; Pad geeft op originele wijze een goedmakende draai aan het avontuur.

Het citaat bovenaan komt uit ‘Griezelen’ waarin grote-boze-kikker-spook voorkomt. Of het echt zo is? ‘Misschien wel, misschien niet.’ Het eerste verhaal ‘Lente’ in deze bundel geeft mooi de tegenstelde karakters weer van de twee vrienden. De ene denkt bij de eerste zonnestraal dat het dus lente is, de ander duikt het liefst nog even met de dekens over de kop het bed in. Dat er verschillen tussen kikkers en padden zijn komt hieruit naar voren, maar lees je ook in de uitleg achterin.

Ieder jaargetijde komt voorbij, alledaagse gebeurtenissen, ontmoetingen met andere dieren en meer. Alles in een mix van fantasie en realistisch aandoende situaties met humor, een filosofisch tintje en of een serieuze noot. Het geheel is rijk voorzien van de karakteristieke sfeervolle illustraties. Deze luxe editie heeft een groene linnen rug, een fijn leeslint en de bekende dikke bladzijden uit eerdere uitgaven van Kikker & Pad of bijv. De wind in de wilgen en Bij uil thuis.

Een prachtig cadeau om te geven of om jezelf te verwennen. Verhalen die je blijft (voor)lezen. Een boek dat als klassieker niet in je kast mag ontbreken. Genieten met een hoofdletter!

Dit is de twintigste, herziene en aangevulde druk, verschenen bij Uitgeverij Ploegsma. De vormgeving binnenwerk is van de hand van Nancy Koot. Het omslag is een ontwerp van Steef Liefting. Informatie over eerdere uitgaven en vertalingen staat in het colofon vermeld.

Arnold Lobel, Alle verhalen van Kikker & Pad, Ploegsma, december 2024, 280 blz., 9789021686219

Doorleestip:
Arnold Lobel – Herfst en winter met Kikker & Pad
Kenneth Grahame – De wind in de wilgen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *