12 maart 2024

Arnold Lobel – Herfst en winter met Kikker & Pad

Tijdloze, prachtige aanrader

‘Het was oktober geworden.
De bladeren waren van de bomen gevallen.’

Een klassieker lezen in de herfst terwijl het gevallen kleine blad binnenwaait en dan deze zinnen tegenkomen in verhalen van Kikker en Pad. Je zit gelijk in de sfeer van het verhaal.

Als verrassing gaan de vrienden op een windstille dag alle blaadjes bijeen harken in elkaars tuin. Gelukkig is Pad niet thuis merkt Kikker op. Pad doet exact hetzelfde. Een grote hoop bladeren is het resultaat na hard werken. En toen kwam de wind.

Dit is het eerste verhaaltje in deze nieuwe uitgave met een bundeling van zeven verhalen uit ‘Bij Uil thuis en andere verhalen’ en ‘Alle verhalen van Kikker en Pad’. Verhalen die geschreven en vertaald zijn in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw en nog steeds ontzettend goed zijn.
De zorgvuldigheid waarmee deze woordkunstenaar zijn woorden koos laten ook nu de lezer genieten van fantasie waarin herkenbare situaties zijn verwerkt. De dieren zijn net echt en beleven kleine grootse avonturen. Dezelfde zorgvuldigheid zie je terug in vormgeving en vertaling.

Ook in de prachtige sfeervolle illustraties is de droge humor verwerkt. In enkele kleurtinten wordt de leefwereld van de drie dieren geschetst. Of je raakt zelfs wat ontroerd bij het geweldige ‘Tranenthee’. Spontaan voorlezen is niet vreemd bij dit verhaal. In dialoog met zichzelf lees je aan welke verdrietige dingen hij denkt zodat zijn thee gezet kan worden die hij genoeglijk in zijn leunstoel nuttigt met warme sloffen aan zijn pootjes.

Wist je dat Pad en Kikker elkaar graag op een griezelverhaal trakteren? Vooral als de wind door de bomen huilt is het tijd voor een spookverhaal zegt Kikker. Een waargebeurd verhaal. ‘Misschien wel, misschien niet.’
Daarna komen er drie winterse verhalen waarin Uil Winter welkom heet om warm te worden, beleven Kikker en Pad een glijdend sneeuwavontuur, houdt Uil iets wat lijkt op een wetenschappelijk experiment met tijd en plaats en dan is het al Kerstavond.

In ieder verhaal is ook iets te ontdekken of te leren maar de boodschap ligt er nergens bovenop. Het is vooral genieten van unieke taal en beeld waardoor je Uil, Pad en Kikker in je hart sluit. Voorlezen na het blad harken bij een heerlijk kopje tranenthee is nog fijner! Een prachtige aanrader en een geweldig leuke en mooie cadeautip.

Arnold Lobel, Herfst en winter met Kikker & Pad, Ploegsma, 2022, 96 blz., 9789021683515

Eén gedachte over “Arnold Lobel – Herfst en winter met Kikker & Pad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *