7 maart 2024

Astrid Lindgren & Cecilia Heikkilä – Kerstmis toen ik klein was

De titel zegt het al: herinneringen aan de kerst van toen. Ieder neemt een bepaald beeld mee uit de kindertijd waarbij geuren en geluiden vast ook bij kunnen horen. Dennentakken, stoofpeertjes of misschien de tulband die werd gebakken, een zondagsschoolverhaal dat werd voorgelezen of het ontsteken van kaarsjes in een boom. Astrid Lindgren vertelt in dit prentenboek over haar eigen jeugd dat begint met een lied dat moeder voor haar, haar broer en zusje zong om te troosten.

De kerst van 1913 toen zij zes jaar was is in sfeervolle beelden gevat door Cecilia Heikkilä met een opvallende aandacht voor de gezichten van de kinderen. Samen met vader en broer naar het bos om een kerstboom. Tot de knieën in de sneeuw, nat en koud, zorgt het lied voor nog meer droevigheid maar ook voor een geruststellend gevoel: ‘Huis en vader waren daar, het zo vertrouwde leven.’ Eenmaal thuis is het niet zo rustig en vertrouwd. Het is druk, de kerstmaaltijd moet worden voorbereid. Moeder en de hulp, meid in dit verhaal, schreeuwen hen de keuken uit. De kinderen verschuilen zich op hun zolderkamer en verwachten niet dat het op kerstavond gezellig zal zijn. Hoe groot is hun verbazing als ze de volgende dag alles in totale rust aantreffen. Alles versierd en schoon voor kerst.

Het verhaal gaat verder in de traditie verder van het Zweedse leven van toen. De kerstcadeautjes onder de boom, kerstavond met ‘Stille nacht, heilige nacht’, het kerstevangelie en een zaligheidsding van oma. Sinaasappels en noten waren een jaarlijkse luxe. Daarna de kerstnachtdienst. Tweede Kerstdag het bezoek met de paardenslee aan de andere oma. Alle neven en nichten bij elkaar en als er volgens traditie samen wordt gezongen brengen daarna de paarden Maj en Maud het gezin van Astrid weer naar huis.

Een verhaal met enige weemoed, humor en de warmte van haar thuis met de sprankeling van kerst. Ook in dit autobiografische verhaal toont Astrid Lindgren zich een fijne verteller. Zonder voorlezen zullen kinderen zich een voorstelling van het verhaal kunnen maken, maar kan hen van bepaalde gebruiken of details de betekenis van dit tijdsbeeld ontgaan. Het verhaal speelt zich tenslotte in 1913 af. Het samenlezen of voorlezen van het verhaal maakt het compleet.

Kerstmis, tijd voor elkaar, tijd voor verhalen. Dit prentenboek neemt je mee in de traditie en jeugdherinnering van deze geweldige auteur met sfeer in verhaal en illustratie. Een prentenboek waardoor eigen verhalen tot leven komen!

Astrid Lindgren, Kerstmis toen ik klein was, illustrator Cecilia Heikkilä, vertaler Mariyet Senders, Ploegsma, 2022, 32 blz., 9789021683744

Eén gedachte over “Astrid Lindgren & Cecilia Heikkilä – Kerstmis toen ik klein was

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *