7 maart 2024

Maranke Rinck & Martijn van der Linden – Het meisje met de blauwe steen

Een luxe Gouden Boekje met prachtige illustraties. Of Vermeer het zelf heeft geïllustreerd.

De naam Johannes Vermeer en zijn werk zal velen bekend zijn, nu nog meer door de tentoonstelling in het Rijksmuseum in 2023. Een tentoonstelling die veel belangstelling geniet, maar ook door velen niet bezocht kan worden. In dit ‘luxe Gouden Boekje’ komen een aantal schilderijen min of meer verborgen uit het oeuvre van Vermeer langs. Dit begint al met het mooie omslag, een fragment uit ‘Gezicht op Delft’.

Het verhaal wordt verteld vanuit het meisje Jo dat als boodschapper kostbare voorwerpen bezorgt bij gegoede burgerij, wat mede op te maken is uit het feit dat ze haar wat geld kunnen toestoppen. Geld dat ze nodig heeft om eten te kunnen kopen voor haar broertjes en zusje. Haar ouders zijn omgekomen bij de ‘Delftse Donderslag’. Op haar ronde in 1664 brengt ze naast onder meer sieraden, een brief, een passer en een glas ook een doosje met een blauwe steen naar Vermeer om de later voor zijn werk kenmerkende ultramarijne kleur mee te maken. Jo komt bijna in de verleiding om wat dingen te gaan verkopen, ze heeft het geld hard nodig. Als ze bij Vermeer aanklopt volgt een bijzondere verrassing waardoor we deze Jo nog steeds kunnen bewonderen: Het meisje met de parel.

De tekst op rijm die prettig voorleest door dialoog bevat allerlei details over het leven in Delft tweede helft 17e eeuw. Je leest over een gitaar – welke instrumenten waren er nog meer of wie bespeelden die, je kunt uitzoeken waar de Lapus lazuli werd gewonnen, welke beroepen er naast een poortwachter waren, hoe de verhouding arm/rijk was met welke gevolgen of eventuele keuzes en vooral wat er omtrent de ramp aan de hand was. Ook in de illustraties is veel te ontdekken naast de bekende schilderijen. Kijk hierbij naar de kleuren van gordijnen of tafelkleed, waaraan waren deze kleuren ontleend? De manier van kleden, vervoersmiddelen, de vensters met luiken of gebruiksvoorwerpen zoals de vijzel.

Een overzicht van geschiedenisfeiten en de voorkomende Vermeerschilderijen met naam van het museum waar ze te bekijken zijn was een toevoeging voor jonge kinderen geweest, terwijl het voor oudere kinderen een ontbreken ervan juist een aanleiding is tot zelf opzoeken en verdiepen. Een kunstprentenboek dat een inleiding kan zijn bij een kunstproject. Het uitvergroten van de originele schilderwerken op een bord is een extra als je met Vermeer aan de slag gaat nadat in het boek zelf de schilderijen zijn gevonden. Een ‘Gouden boekje’ waarin en waardoor veel kan worden geleerd en ontdekt. Het geheel van tekst en prachtige illustraties in evenzo mooie passende kleuren maken dit tot een bijzonder bewaarexemplaar.

Maranke Rinck, Het meisje met de blauwe steen, illustrator Martijn van der Linden, Rubinstein, 2023, 32 blz., 9789047632924 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *