5 maart 2024

Katherine Rundell & Sara Ogilvie – De geweldige zebra ontsnapping

Hoe fijn is dit: een avontuurlijke Rundell voor een jongere doelgroep! De eerdere ‘Feo en de wolven of ‘De goede dieven’ zijn voor 10+. Dit geweldige zebraverhaal in drie delen kun je al veel eerder zelf lezen en voorlezen.

Mink is wars van regels en op tijd naar bed gaan, ze gaat lekker haar eigen gang. Heel hoog schommelen bijvoorbeeld, maar dan wordt ze op een dag van de schommel afgeduwd, vliegt de struiken in en daar staat een jonge zebra.
Doordat de babyzebra gekleurde plaatjes stuurt die Mink achter haar ogen ziet, voor Mink een nieuwe manier van communiceren, komt ze te weten hoe Storm heet en bij haar is terechtgekomen.
De zebra is ontvoerd door de gemene meneer Spuug en de zebra-ouders zijn gevangengenomen. Gelukkig krijgen Mink en Storm hulp van hond Regenboog en eekhoorn Rodentia om te traceren waar ze zijn. Er ontstaat een plan voor een spannende ontsnappingspoging bij een groot oud huis in niemandsland. Maar is het uitvoerbaar?

Voor de gesproken tekst door de dieren is handig gebruik gemaakt van een ander lettertype zodat onderscheid kan worden gemaakt tussen Mink en haar dierenvrienden. De grotere ‘vertel-letter’ is prettig tijdens het interactieve voorlezen. Hond Regenboog en eekhoorn Rodentia hebben een eigen vorm en manier van praten met Mink. Regenboog maakt gebruik van veel kleuren en Rodentia van scharlakenrode en blauwe plaatjes. Een goede vormgeving in taal en beeld maken het één geheel.

De wervelende illustraties van Sara Ogilvie zijn een feest om naar te kijken, je wordt vrolijk van de kleine illustraties tussen de tekst of juist van de spectaculaire paginagrote! De speelsheid spat ervan af. Een grote grinnik om Mink die de zebra even de trap opduwt, snel verstopt voor haar vader, maar ook Storm wordt realistisch weergegeven als hij verdrietig en boos is. Voorbeelden zijn ook de gemene meneer Spuug, de tevreden blikken van Mink en Storm ’s avonds in bed of de moedeloze gevangen dieren. De ontroerende eindplaten maken alle spanning goed. Ogilvie laat in haar illustraties zien dat lichaamstaal en mimiek veel vertelt.

Wie meer van Rundell heeft gelezen ziet in dit geweldige verhaal thema’s terug: dieren, vrijheid, natuur en zelfredzaamheid. Mink en de dierenhulpen bedenken een vindingrijk plan tegen de verzamelwoede van meneer Spuug. Regenboog houdt van niemand, maar helpt Mink toch. Uiteindelijk zijn er nog veel meer dieren die Regenboog, Storm, Mink en Rodentia helpen. Samen staan ze sterk!

Een sympathiek tijdloos avontuur met humor en een nadenker, heerlijk om voor te lezen!
Je ziet uit naar een volgend avontuur, ook met deze illustrator.

Vanaf 7 jaar zelflezen voor wie een prentenboek te weinig bladzijden vindt en een dik leesboek nog te veel. De fijne vertaling uit het Engels is verzorgd door Jenny de Jonge. Aanrader.

Katherine Rundell, De geweldige zebra-ontsnapping, illustrator Sara Ogilvie, vertaler Jenny de Jonge, Luitingh-Sijthoff, 2022, 60 blz., 9789021033969

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *