21 november 2024

Beste Boek voor Jongeren – Shortlist 2019 Nederlands

In 2019 heb ik alle boeken van de shortlist voor het Beste Boek voor Jongeren gelezen. De uitreiking van deze prijs is de start voor de Boekenweek van Jongeren. De genomineerden in de categorie Nederlands waren:
1. Oliver Reps – De dag die nooit komt
2. Jaap Robben – Zomervacht
3. Olivier Willemsen – Roza
4. Aafke Romeijn – Concept M
5. Rindert Kromhout – En ik was zijn held

Oliver Reps – De dag die nooit komt
Afgelopen zomer heeft zich een onomkeerbare gebeurtenis afgespeeld in het leven van Elias, Polly en Evi. De vertelde tijd is een nacht, waarbij Elias alle gebeurtenissen overdenkt, met een ontroerend einde.

‘Weet je wat pas echt erg zou zijn?” vroeg Polly. “Als je hersenen het niet meer zouden doen. Dat je een soort plant wordt, dat je leeft, maar ook weer niet.” Evi trok een vies gezicht. “Gadverdamme, dan zou ik nog liever dood zijn.”

Wat als je hersenen het niet meer doen? Wat als Evi niet ziek was geweest? Wat als Elias en Polly elkaar niet toevallig ontmoet hadden? Wat als de rodondendrons niet zo mooi hadden gebloeid? En wat als… wat als… wat als?!

In een nacht vol overpeinzingen, muziek en herinneringen denkt Elias na over de tijd met Polly en de tijd zonder Polly. Hoe drie maanden alles kunnen veranderen.

Jaap Robben – Zomervacht
Brian woont met zijn vader in een caravan sinds zijn ouders uit elkaar zijn. Zoals zijn vader zegt: de kinderen zijn verdeeld. Hij Brian, moeder kreeg Lucien.

Lucien woont niet thuis, hij is namelijk meervoudig beperkt. Omdat de moeder op huwelijksreis is en het tehuis waar Lucien woont verbouwd wordt, wordt gevraagd of Brian en zijn vader Lucien in huis willen nemen. Dit wordt geweigerd, totdat er een vergoeding genoemd wordt. Vader besluit Lucien in huis te nemen en besluit daarmee ook dat Brian voor hem moet zorgen.

Maar, wat ook op de achterflap staat, hoe zorg je voor iemand die niet kan praten? En hoe moet je alle medicijnen geven als je dertien bent?
En dan is daar ook nog de nieuwe huurder. En Henri en zijn broer. En geld, geld…

Een ontroerend portret van de zomer waar Brian er het beste van probeert te maken met zijn broer.

De schrijfstijl en opmaak van het boek zijn erg prettig. Toen ik het dichtsloeg, brandden de tranen wel even achter mijn ogen. Echt een aanrader dus.

Olivier Willemsen – Roza
In 1959 verdwijnt er een groep van negen studenten in een bergpas in het Oeralgebergte. Sommigen hebben alleen nog hun ondergoed aan, een andere student is terwijl ze nog leefde letterlijk haar tong verloren. Wat is er gebeurd? Wat is het motief, waarom is dit gedaan?
Heden ten dage nog steeds een onopgelost mysterie.
Het boek bestaat uit vier verhaallijnen die elkaar opvolgen. We beginnen bij Roza, haar verhaal speelt zich af in 1959, ten tijde van het verdwijnen. De groep komt bij haar op school en het hele dorp is opgewonden, jongeren uit de grote stad! Toch vindt Roza het ook eng, ze heeft immers een gesprek opgevangen tussen haar vader (een soldaat) en een andere man, dat één van de negen de groep naar een bepaalde plek moet leiden, en over dat “de lichten” tot diep in het dal te zien zullen zijn… Ze besluit schoolvriend Boris en een van de studenten te waarschuwen, maar zal dit helpen?

De andere drie verhaallijnen worden door een vuurtorenwachter verteld, Roza’s zoon en een Nederlandse student geïntrigeerd door het Djatlovmysterie. De andere verhaallijnen is waar de vraagtekens ontstaan. Wat is waar? Wat is betrouwbaar? Je wordt gegrepen door het verhaal en toen het uit was, bleef ik verbijsterd achter. De Hebban-leesclub van het boek heeft me geholpen het boek beter te begrijpen en sterkte mijn mening dat het boek ontzettend goed geschreven is.
Tevens was de schrijfstijl heel goed, wat blijkt uit de strofe “Hij hield zijn ogen voortdurend op het naakte lichaam gericht. Het water nam het telkens weer terug, onzeker of het op deze plek moest worden uitgeworpen. Hij struikelde het strand op, en terwijl de oceaan het lichaam opnieuw binnenhaalde, pakte Langlois het bij beide armen vast en sleept het op het droge.”.

Een ontzettend goed opgebouwd boek, dat maakt dat je zelfs gaat twijfelen aan feiten. Eén ding is duidelijk: een mysterie is niet voor niets een mysterie.

Aafke Romeijn – Concept M
Wat een bijzonder en origineel boek. Soms lees je boeken waarvan je denkt: “Bah, dit loopt zo en zo, wat standaard.” Dat was bij dit boek verre van!
Daarnaast heb ik genoten van hoe het verhaal is opgebouwd, niet per se chronologisch, met flashbacks en kwam de schrijfstijl mij toe als zeer prettig!
Het boek gaat over Hava. Hava is kleurloos en daarmee chronisch ziek. De groep kleurlozen wordt steeds groter en daar moet wat aan gedaan worden, vinden Hava en haar vrienden. Er worden protesten georganiseerd, waarbij Hava en haar naasten tegenover elkaar komen te staan.

Omdat Aafke Romeijn het boek in het Nederland van vandaag heeft geplaatst, komt het erg realistisch over en twijfel je als lezer geen moment aan de “echtheid” van de gebeurtenissen.

Rindert Kromhout – En ik was zijn held
Een intrigerend boek over een even intrigerend personage in een nog intrigrerendere periode. Rindert Kromhout slaagt erin feilloos de beklemmende periode vast te leggen van het opkomende nationaalsocialisme. Duitsers gaan naar het buitenland, voelen zich niet veilig meer in Duitsland.
Op een gegeven moment wordt er gezegd “De vraag is niet meer wanneer we terug kunnen, maar waar we gaan verblijven”.

Een goed portret van Klaus en zijn rol in de familie Mann, de ontwikkelingen in de familie, worstelingen met homoseksualiteit en de ontwikkelingen in het land.

Oliver Reps, De dag die nooit komt, De Harmonie, 2018, 173 blz., 9789463360388
Jaap Robben, Zomervacht, De Geus, 2019, 320 blz., 9789044542882
Olivier Willemsen, Roza, De Harmonie, 2018, 192 blz., 9789463360418
Aafke Romeijn, Concept M, Arbeiderspers, 2018, 256 blz., 9789029510059
Rindert Kromhout, En ik was zijn held, Leopold, 304 blz., 9789025876128


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *