2 april 2024

Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen – Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Wat een heerlijk boek. Zeg je Bibi Dumon Tak zeg je natuur, vaak over dieren. Kinderen smullen van de manier waarop de informatie wordt aangereikt. Volwassenen ook.

Begin eens met het lezen van het register. Is een register interessant dan, ja dus. Het wordt voorafgegaan door een geweldige dialoog tussen de regenworm en de vroedmeesterpad die zich afvragen hoe ze de indeling zullen vormgeven. Komt de witte neushoorn bij de n of de w? Maar de drie soorten zebra’s dan? De droge humor die hieruit spreekt kom je in het hele boek tegen. En aan het eind van het register.

De meest exotische en bijzondere dieren tot aan de herkenbare mus en egel toe. Wie weet wat een oranjehalskasuaris is of een veelvraat? Dus dat. Dus daarom lezen. Dus vandaar, lees je bij de spreekbeurt over de schoenbekooievaar. Leer je gelijk welke families tot de roeipotigen behoren.
In een ander hoofdstuk houdt de fruitvlieg een spreekbeurt over het leliehaantje. Iets met bloemen die je nu overal kunt vinden, globalisering wordt aangestipt. Zo kun je veelal in ieder verhaal of bij een dier iets maatschappelijks terugvinden.
Niets menselijks zijn ze vreemd. De kerkuil leidt de boel in de juiste banen of houdt het totaalplaatje in de gaten. Iemand onderbreken tijdens een verhaal en uit de concentratie halen is niet de bedoeling.

Dit is een kleine weergave. Niks opnoemen van saaie feitjes. Van koeienboek tot dierenambulance, de boeken worden gretig gelezen. Nu een boek over spreekbeurten door dieren die beslist niet allemaal staan te springen om voor de groep te staan. Je krijgt tegelijkertijd veel tips hoe je je kunt voorbereiden of hoe je de lengte dus tijd van je spreekbeurt in de gaten kunt houden.

Paginagrote illustraties van Annemarie van Haeringen, afgewisseld met details, alles prachtig passend bij de teksten. Het omslag valt kleurig eng op met de anaconda uit de titel. Een verzorgde vormgeving van schutblad tot register.
Een mooie nominatie WPP, dit eigenwijze opvallende dierenboek dat geen moment verveelt en leerzaam boeit.

Aanvulling: 9 april 2023 werd tijdens de speciale uitzending van de Taalstaat vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag bekendgemaakt dat dit heerlijke boek de Woutertje Pieterse Prijs 2023 is toegekend.

Bibi Dumon Tak, Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda, illustrator Annemarie van Haeringen, Querido, 2022, 120 blz., 9789045128276

2 gedachten over “Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen – Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *