9 maart 2024

Yvonne Jagtenberg – Balotje op vakantie

Vakantie! Voor de één alleen maar plezier, voor de ander ontstaat een rits vragen. Want als je niet in je eigen bed slaapt, waar dan wel? Hoe ver is het en wat zie je onderweg? Wat moet je al die tijd in de auto doen? Kan ik daar op die vakantiebestemming spelen en vooral is er iemand? Wie dan?

Sommige kinderen gaan alvast in de auto zitten als de eerste tassen worden ingeladen. Misschien deed Balotje dat ook nadat ze haar zwembandjes omdeed en de koffer in de achterbak stopte. Je zal eens vergeten worden en alleen thuis moeten blijven. Balotje blijft nadenken over een andere vraag die ze niet kan vergeten tijdens de lange reis: Is er in dat andere land wel een vriend voor mij?

Papa bevestigt geruststellend dat er vanzelfsprekend een vriend is, Overal kun je vrienden maken. Er is veel tijd om naar de andere auto’s te kijken tijdens de urenlange file. Ze is het zat, Zusje slaapt, van mama krijgt ze ook weinig steun en ze moet plassen, zegt ze. Ze zijn nog maar op de helft, dat andere land kan de boom in. Een parkeerplaats wordt opgezocht met een ruim speelveld. Ze ziet een heleboel samenspelende kinderen. Zij wel denkt ze zielig. Tot er ineens een jongetje naast haar staat. Maar wat moet je met iemand die je niet kunt verstaan?

Jongetje is een volhouder. ‘Ei bradi vakanzee?’ vraagt hij. Wat hij precies zegt maakt eigenlijk niet uit, Balotje begrijpt door zijn bewegingen wat er wordt bedoeld. Helemaal als er snoepjes worden gedeeld, dan is vreemd ook lekker. De tijd vliegt om, de file is voorbij. Balotje had voor even een vriendje uit een ander land. Ze zwaait naar hem en de gele auto met het anderlandjongetje zoeft voorbij op weg naar hun vakantiebestemming. ’s Avonds laat komen ze aan bij hun vakantiehuis, zou hier ook een vriend zijn?

De rij Balotjes in heruitgave, met één nieuwe: ‘op zwemles’, groeit gestaag en hoe leuk is dat. Op het oog minieme wijzigingen in opmaak, maar wel die net de eigenheid benadrukken of dat vleugje frisheid geven aan het prachtige karakter dat Balotje is. Bij ‘Balotje op vakantie’ valt de mooie nieuwe achtergrondkleur van het omslag op en een andere letterbeeld van de titel. Het concept voor het omslag is van Arno Kranenborg en Yvonne Jagtenberg. De altijd goede vormgeving is in samenwerking met Leentje van Wirdum ontworpen.

Een herkenbaar verhaal voor veel kinderen. Naar het buitenland gaan kan spannend zijn en als je kleuter bent weet je meestal dat ze er een andere taal spreken. De onzekerheid van samenspelen als je elkaar niet verstaat of dat er wel kinderen zijn waarmee je vrienden kunt zijn zie en lees je terug tot bijna zelfmedelijden aan toe. Door het verhaal heen ervaar je dat vertrouwen op en openstaan voor iets nieuws of veranderingen juist ook positief kan uitpakken.

Op de paginagrote illustraties zie je herkenbare landschappen en situaties waarbij opvalt dat de kleur van de lucht verandert als Balotje zich prettiger of verdrietiger voelt. Ook hier details die je laten glimlachen, het knuffelbeertje heeft een eigen verhaal. Het is bijna aandoenlijk om te zien hoe onderweg een vriendschap sluiten helemaal niet zo moeilijk is. Een sterke Balotje in emotie, tekst en illustratie. Gewoon onderweg en thuis een aanrader!

Yvonne Jagtenberg, Balotje op vakantie, heruitgave, Gottmer, 2023, 32 blz., 9789025777944

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *