9 maart 2024

Boekenbon Literatuurprijs 2023

De shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2023 is bekendgemaakt. Op 9 november weten wie de prijs krijgt voor het beste Nederlandstalige literaire boek waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is.

De jury bestaat uit leden die verbonden zijn aan een boekhandel, universiteit, school en diverse terreinen van de mediawereld. Meer informatie over de juryleden en het juryrapport lees je op de site van de Boekenbon Literatuurprijs.

De volgende 5 titels staan op de shortlist, op alfabetische volgorde van auteur:

De genomineerde boeken. Uitsnede van boekenbonliteratuurprijs.nl.
  • Saskia de Coster – Net echt (Das Mag)
  • Tiemen Hiemstra – W. (Das Mag)
  • Roxane van Iperen – Dat beloof ik (Thomas Rap)
  • Richard Osinga – Munt (Wereldbibliotheek)
  • Jan Vantoortelboom – Mauk (Atlas Contact)

Wat eerder verscheen op Lezersgoud
Mireille heeft Munt graag gelezen, een boek dat tevens direct een kennismaking met het oeuvre van Richard Osinga was. ‘Het was een leestocht door dichtbegroeide wouden gevuld met mysteriën van de voorouderlijke geesten en angst voor gewelddadige stammen. Osinga werpt tussen de regels door vragen op m.b.t. kolonialisme, religies en migratie.’

Ria pakte het boek met slechts één letter als titel op. W. is ‘een opmerkelijk, licht absurdistisch, knap debuut dat nieuwsgierig maakt naar een volgende Hiemstra. Je blijft lezen tot het uit is. Direct geschreven, humor, klein gehouden in personages. Een verhaal met een slot waarbij de gedachte aan een geliefd schrijver en ook de lach opborrelt op onverwachte momenten.’

Ook hebben we kennis genomen van Net echt van De Coster, maar door biebleentijd helaas geen bespreking meer over kunnen schrijven. Goed gecomponeerd boek door de verschillende personages die het verhaal vertellen – inclusief de auteur zelf.

De Boekenbon Literatuurprijs staat ook in het boekenprijzenoverzicht op Lezersgoud.nl.

Eén gedachte over “Boekenbon Literatuurprijs 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *