6 maart 2024

Bronzen Uil 2023

De shortlist van de Bronzen Uil is bekend. Wat is volgens de jury en het publiek het beste Nederlandstalige debuut van het voorbije schooljaar?

Er wordt een prijs uitgereikt namens een jury die bestaat uit Belgische en Nederlandse personen die verbonden zijn aan onder meer bibliotheken, universiteiten, media en platformen in de letterenwereld. Op 25 november wordt de winnaar op het festival Het Betere Boek bekendgemaakt.
Lezers uit Nederland en België kunnen ook hun favoriet voor de Lezersprijs doorgeven, de link naar het stemformulier vind je hier. Je kunt t/m 22 november stemmen!

De genomineerde boeken zijn:

Maral Noshad Sharifi – Citroeninkt
Gijs Wilbrink – De beesten
Angelo Tijssens – De randen
Lieven Stoefs – Peninsula
Ramy El-Dardiry – Tussen morgenzee en avondland
Jante Wortel – Weerlicht

De genomineerde boeken. Foto van het Instagramaccount @debronzenuil.

Wat we al lazen
Over Weerlicht schreef Mireille eerder: ‘In een niet te dikke roman onderzoekt Jante Wortel het effect van een ziekte op een gezin, hoe ouder-kindrelaties een deuk kunnen oplopen maar ook weer opkrabbelen, hoe broers en zussen er op verschillende manieren voor elkaar zijn. Ze sluit in toon aan bij jongeren vanaf 15 jaar, een aanrader voor de les Nederlands dus.’
Irene was eveneens te spreken over Weerlicht: ‘Het is een heel sterke debuutroman door een erg goede uitwerking van het gevecht in iemands hoofd, de weerslag die het heeft op een gezin en wat dat doet met de (onderlinge) dynamiek. Graag gelezen.’

De randen van Tijssens las Mireille ook (niet in een apart bericht geplaatst op deze site): ‘ Het is het romandebuut van film- en theaterscenarist Angelo Tijssens en doet smaken naar meer door de combinatie van verhaalopbouw, de van extra’s ontdane tekst en korte lengte.
Hoe dik het boek is, weet je niet precies omdat paginanummering ontbreekt. Ik bedacht me later dat het lijkt op de situatie van de naamloze hoofdpersoon; je weet niet goed waar je heen gaat en waar je vandaan komt.
Van het personage dat op reis gaat naar een jeugdliefde weet je niet meer dan dat hij een homoseksuele man is met recent kort geschoren haar die in zijn jeugd door zijn moeder is mishandeld. Gaandeweg lees je meer details en voel je haast de pijn in de plaats van de man.’

Citroeninkt en Peninsula werden gelezen door Ria. Over Peninsula: ‘Een bijzonder en gelaagd debuut dat je dwingt tot tijd nemen en doorlezen waardoor een intense, mooie leeservaring vol gedachten en ook beelden je ten deel kan vallen. Een spinselweb van levensdraden en een leven met randen dat neigt naar een kloof. Een mooie niet alledaagse nominatie voor de Bronzen Uil 2023.’ Citroeninkt kan zeer goed door jongeren worden opgepakt.

Ook las zij De randen: ‘Bij het lezen kwamen gedachten boven aan de omgeving/sociale klasse waarin Edouard Louis opgroeide. Het observerende, geaardheid, het erbuiten vallen en slechte financiële omstandigheden ervaar je ook hier. Alleen speelt ‘De randen’ zich af aan de rand van het land bij zee zonder enige begrenzing in paginanummers, namen en vooral met een pijnlijke jeugd. Een bijzondere leeservaring en waardoor je nieuwsgierig bent naar volgend werk van Angelo Tijssens.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *