7 maart 2024

Boekenweekessay 2023

Raoul de Jong – Boto Banja

Toen Raoul de Jong hoorde dat hij het Boekenweekessay 2023 mocht schrijven, kwam dat voor hem als een geschenk uit de hemel. In de inleiding schrijft hij hoe het hem in die tijd echt zwaar viel dat hij zich steeds moest verweren tegen goedbedoelde maar onwetende reacties op Jaguarman.

Hierin brengt hij een ode aan auteurs die de erfenis van de slavernij met zich meedragen en tegelijk tonen wat ons allemaal bindt. Boto banja als titel verwijst naar de botendans die slaafgemaakten gebruikten om boodschappen door te geven of die nu in de vodoucultuur bij hele speciale gelegenheden wordt uitgevoerd.

‘Het geeft mij een kroon en een zwaard om over de rijke geschiedenis van de dansende schrijvers te vertellen’

Voor degenen die Jaguarman al gelezen hebben, is dit essay een mooie aanvulling. Andersom biedt Boto banja een inleiding tot De Jongs werk, evenals de boeken van de aangehaalde schrijvers zoals Theo Comvalius, Claude McKay en Aimé Césaire. En zo door de Boekenweek geschiedde het dat Raoul de Jong automatisch op het plankje naast de kassa ligt i.p.v. onder het kopje Latijns-Amerikaanse literatuur. Gaat het halen, voor maar €5,-.

Raoul de Jong, Boto banja, De Bezige Bij i.s.m. CPNB, 2023, 64 blz., 9789059657298.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *