6 maart 2024

Marjon Hoffman – De dochters van sjeik Boul-Boul

Wie de naam Marjon Hoffman ziet staan denkt aan de enorm populaire Floor-boeken. Er zijn echter meer titels waaronder De Boskampi’s, de Sems, het erg leuke tweeluik Internaat.com en deze ‘Boul-Boul’ met het leuke omslag van Annet Schaap. Dit verhaal uit 2005 kent inmiddels een zevende druk.

Sjeik Boul-Boul is als kind enorm verwend. Geld als water door o.a. gouden plafonds. Schatrijk zijn heeft zo zijn voordelen maar bij Boul-Boul is alles over the top. Iedere dag nieuwe kleding, paarden, een hele stal zelfs, of een superdeluxe zwembad dan moet het er de volgende dag zijn. Ladingen personeel om alles te kunnen onderhouden werken op het onmetelijke landgoed. Alles is buitensporig en extreem luxe. Zeuren en dreigen kan hij als de beste en doet niets voor niets. Zijn vrouw, die hij ooit in een modeblad zag staan en zo wenste te ontmoeten, tolereert veel totdat hij ook nog een eigen dierentuin wil hebben. Dan is voor haar, Yasmin, de maat vol. Hij heeft er echter weer eens ALLES voor over. Yasmin bedenkt een plan. Het worden honderd dagen wonen in een gewoon huis in Londen, waar Yasmin is opgegroeid.

Six, de oudste dochter houdt ook van alle rijkdom en vooral haar paarden, ze twijfelt over Londen. Narous, haar zus, haalt haar over door te vertellen over paardenrenwedstrijden. Narous heeft er wel veel zin in, vooral in vaker opa en oma zien, wel jammer dat ze Farah de naaister nu een tijd niet zal zien. Eenmaal in Londen leren de meisjes wat buitenspelen is, boodschappen doen of hoe een school eruitziet en wat vriendinnen hebben is. De kou kunnen ze wel missen. Boul-Boul komt nauwelijks buiten, vindt een coltrui niets, maar wandelen ook niet.
En dan mag hij van Yasmin exact een uur winkelen in Harrods. Boul-Boul en Six gaan zich te buiten aan de meest extreme dure goederen. De laatste dagen in Londen worden daarmee anders dan verwacht. Thuis lijkt Boul-Boul in het oude patroon te vervallen. Hij doet vreemd. En dan komt dag honderd.

Een vlot lezend tijdloos verhaal, rijk geïllustreerd met zwartwit tekeningen voor veel lezers met fantasie, humor, een nadenken over consumptiegebruik en dingen die voor jou wel heel gewoon zijn. Vanaf 8 jaar leesplezier!

Marjon Hoffman, De dochters van sjeik Boul-Boul, illustrator Annet Schaap, Ploegsma, 2005/2023, 120 blz., 9789021675541

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *