9 maart 2024

Britta Teckentrup – Wacht nog even!

Ze gingen naast elkaar in het gras zitten en wachtten. Ze wachtten net zo lang tot er helemaal niets meer van de zon te zien was.’

Een sfeervolle omslagillustratie in warme kleuren nodigt uit om dit boek op te pakken.
In Teckentrups nieuwste prentenboek volgen we grote egel en kleine egel onderweg naar huis.

Maar zoals een klein wezentje dat soms heeft, moet er overal worden stilgestaan. Ook kleine egel neemt de tijd om alles te bekijken. Alles is mooi en nieuw.
Wacht even, grote egel!’, moet de grote egel regelmatig horen. ‘Ruik jij dat ook? We moeten de kikkers en vissen welterusten wensen! Zullen we samen even bij de uilen op bezoek gaan?’ En als eerste ‘Zullen we wachten tot de zon onder is gegaan?’
En als de zon is ondergegaan kun je weer op de maan wachten, want je verzint steeds iets nieuws om de bedtijd uit te stellen. De grote egel moet lachen en laat de kleine egel de wereld ontdekken, zich verwonderen en verbaast zich mee over hoe mooi de natuur kan zijn.

Met ‘De grote egel en de kleine egel, Wacht nog even!’ heeft Britta Teckentrup weer een prachtig en lief prentenboek gemaakt. Nu over de herkenbare momenten van uitstelgedrag voor het slapengaan. Ieder kind heeft weleens zo’n stemming dat het alles wil bekijken, dag wil zeggen en maar niet in bed terecht komt. In aandoenlijke prenten zien we de egels hun weg zoeken, waar steeds andere beestjes en insecten hen vergezellen op hun reis door de natuur dichtbij huis.

Een verhaal dat associaties met andere prentenboeken zal oproepen, maar met illustraties vol sfeer zodat je zelf ‘wacht nog even!’ roept als jouw kind de volgende pagina zal willen bekijken. De tekst leest in een fijne cadans voor. De laatste regel van een tekstblok begint vaak met ‘Kom, we gaan’ waardoor er herkenning en interactie kan ontstaan. Aan het einde van dit harmonieuze verhaal verandert dit door een nieuwsgierig makend lichtje in het hoge gras, waarna een lief einde volgt.

Een verhaal waarin de liefde voor de natuur duidelijk naar voren komt. In een passend perspectief t.o.v. de egels zijn er allerlei dieren te zoeken en te benoemen. Daarbij wordt opgemerkt dat zij als mensen op twee pootjes lopen en een voor kinderen herkenbare slaapplaats hebben. De aandacht voor mooie vormgeving zie je terug in lettergrootte van ‘grote en kleine’, papierkeuze en bijv. de illustratie op het titelblad.
Een boek niet alleen om te bekijken en voor te lezen, ook is dit zeer goed voor creativiteit in te zetten. Bijv. hoe schilder jij een ondergaande zon of hoe kun je de stekels van egels maken en met welk materiaal? Een uitdaging is ook om een illustratie na te schilderen. Natuurlijk kun je ook diertjes ontdekken in de natuur of door de tekst elkaar vragen te stellen als wat ruik jij, wat zie je, hoor je of wat voel jij kriebelen? Je zal ervaren dat ook jij de tijd vergeet zoals de grote en de kleine egel. Mooie aanrader.

Britta Teckentrup, De grote en de kleine egel Wacht nog even!, vertaler Berd Ruttenberg, Hoogland & Van Klaveren, 2021, 32 blz., 9789089673749

Eén gedachte over “Britta Teckentrup – Wacht nog even!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *