6 maart 2024

Britta Teckentrup – Dat kan ik ook!

‘Toen de grote en de kleine egel wakker werden, lag de hele tuin vol met bladeren. Het had die nacht gestormd, en de wind had bijna alle blaadjes uit de bomen geblazen.’

Een verhaal dat iedere herfst voorgelezen kan worden. Een boek dat iedere herfst door de prachtige platen tot de verbeelding zal spreken. Door de herkenbare situatie van kleine egel die alles wil kunnen doen wat anderen doen is het zelfs een prentenboek dat ieder jaargetijde uit de kast gepakt kan worden.

In dit derde verhaal over de grote en de kleine egel moeten de dieren flink aan de slag na een storm. Bladeren moeten verzameld, maar één blad hangt nog aan een tak van de dikke grote boom, en dat kan niet. Grote egel klimt naar boven om het blad te halen, de kleine gaat enthousiast erachteraan, want dat kan hij ook! Als de kleine egel dan eindelijk arriveert, vindt hij al van iets anders: ‘Dat kan ik ook!’. Grote egel kijkt met samengeknepen stekels toe, terwijl kleine egel alleen de lol ervaart met experimenteren.

Het blad verzamelen wordt vergeten, spontane ontmoetingen ontstaan met medebewoners van het bos en er is veel speelplezier. Kleine egel leert dat een mol veel beter een gang kan graven dan hij, en de schildpad roept op zijn beurt ‘Dat kan ik ook!’ als kleine egel zich van schrik oprolt tot een stekelbol. Egel is verbaasd en schildpad daagt hem ook nog eens uit meer te doen! Op het schild van de schildpad gaan de inmiddels verzamelde bosdiertjes op weg voor een middag vol uitdagingen en speelplezier.

Kleine egel leert ‘Dat kan ik ook!’ roepen niet automatisch betekent dat je het werkelijk kan en dat dat ook niet hoeft. Iedereen heeft andere kwaliteiten en talenten. Je kunt elkaar aanvullen of de ander erom bewonderen, maar het betekent niet dat jij er minder om bent.

Een prettig leesbare tekst met allerlei begrippen en emotie, bijv.: ‘En soms kun je heel goed overdrijven,’ zei de grote egel met een liefdevolle glimlach. De kleine egel grijnsde wat verlegen’. Afwisselend grote en kleine tekstblokken en een soepele vertaling van Berd Ruttenberg. In de altijd schitterende illustraties van Britta Teckentrup zie je diverse kleine dieren die een kind kan herkennen en op iedere dubbele plaat gevonden kan worden.

Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt in de sfeervolle scènes van dit warme verhaal. De liefde voor de natuur spat er vanaf, zoveel bloemen en planten zie je herkenbaar afgebeeld in de leefwereld van de egeltjes waar samenwerken en toegeven dat je soms iets niet kunt zo mooi het verhaal afsluit. Een verhaal om vaak voor het naar bed gaan voor te lezen en de dag rustig af te sluiten. Misschien hoor je een kleine egel mompelen net voordat de oogjes dichtvallen: ‘Dat kan ik ook!’

Een erg mooi drieluik in thema’s, kleurstellingen van de illustraties en doordachte tekst. ‘Dat kan ik ook!’ is evenals ‘Wacht nog even!’ en ‘Ik ben toch niet bang!’ een tijdloze aanrader vanaf 3 jaar.

Britta Teckentrup, De grote egel en de kleine egel, Dat kan ik ook!, vertaler Berd Ruttenberg, Hoogland & Van Klaveren, 2023, 32 blz., 9789089674074 

Link naar de twee eerder verschenen titels over De grote en de kleine egel:

Britta Teckentrup – Wacht nog even!

Britta Teckentrup – Ik ben toch niet bang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *