Een ijsbeer op een omslag heeft het hele jaar door aantrekkingskracht voor jonge kinderen. Deze kijkt je bijna vragend aan als in ‘mag ik met je mee?’. De collagetechniek die je in het gehele boek terugziet versterkt de aantrekkingskracht om het boek op te pakken.
In een minimum aan kleur en tekst wordt verteld over de habitat en het dagelijks leven van de ijsbeer. Na de eerste regel ‘Er is een ijsbeer in de sneeuw’ word je nieuwsgierig waar die ijsbeer dan wel mag zijn, want je ziet niets anders dan een witte vlakte. Op de volgende een ingezoomde illustratie die een zwarte neus laat zien. IJsbeer, nog half in dromenland, snuffelt en laat voorzichtig meer van zichzelf zien: een ijsbeer in de sneeuw.
IJsbeer gaat op weg, over sneeuwvlakten, langs zeehonden en over ijsschotsen. De grot met de familie poolvos laat hij links liggen. Hij heeft een voldoende dikke vacht en de bescherming van de grot niet nodig. Het vraagspel van waar gaat hij heen gaat verder. De verteller vraagt zich af of hij op zoek is naar een mens. Dat antwoord is duidelijk op de daarop volgende spread. Een grote brul, de mens vlucht en het is goed te zien aan de illustratie dat de ijsbeer een roofdier is. Hij wil maar één ding: gewoon even zwemmen. De zee in en spelen met andere ijsberen.
De blauwe plaat in zee is een vertelplaat: welke dieren en planten zie je nog meer en geeft inspiratie voor een handvaardigheidles: fijne motoriek met knippen, plaats bepalen en plakken. Een tekenles door inzicht in diepte en lichtval maar ook dat met enkele kleuren een onderwerp inzichtelijk gemaakt kan worden. Bij het doorbladeren van dit mooie boek komen de thema’s seizoenen, Noordpool, natuur, klimaat, dieren, habitat van de ijsbeer vanzelf boven.
Dit prentenboek laat bij uitstek zien hoe je met relatief eenvoudige technieken een prachtig resultaat teweegbrengt. Relatief, want het proces van scheuren, knippen, structuren aanbrengen en collages formeren met reliëf is een secure en ook expressieve techniek.
Voor kinderen vanaf 3/4 jaar geeft dit een toegankelijk en te begrijpen verhaal. In enkele treffende niet moeilijke woorden en veelzeggende beelden wordt over een dag in het leven van een ijsbeer verteld. Hoe zullen kinderen de laatste vraag beantwoorden wat hij na het spelen gaat doen? ‘Weet jij het?’ Verdwijnt hij in blauwwit, witgrijs of witwit? Een prachtig boek voor het hele jaar door de grote inzetbaarheid. Mooi door alle eenvoud.
Mac Barnett, Een ijsbeer in de sneeuw, illustrator Shawn Harris, vertaling J.P. de Keizer, Ploegsma, 2022, 48 blz., 9789021683706