9 maart 2024

Carolien Roelants – Wereld in wanorde

Wereld in wanorde: gezien de vele problematieken in het Midden-Oosten een relatief dun boek (dun of niet, vrolijk word je er niet van). Carolien Roelants, correspondent/columnist voor NRC Handelsblad, probeert op heldere wijze de grote lijnen uit te leggen.
Daar slaagt ze voor mij goed in, want de grote brij die ‘berichtgeving over het Midden-Oosten’ heet, is ten minste wat meer ontward. Dat de politieke zaken en diplomatieke banden ingewikkeld zijn, kan Roelants niets aan doen.

Per hoofdstuk behandelt ze eerst enkele landen en ook besteedt ze aandacht aan revoluties, wapenhandel en vluchtelingen (die je gerust een vorm van mensenhandel kan noemen omdat grote groepen mensen heen en weer worden gesleept naar kleine kampen).
Verhelderend vond ik direct het eerste hoofdstuk, over de politieke terugtrekking van de VS uit het Midden-Oosten, al zitten er nog steeds tienduizenden militairen in o.a. Qatar. In het ontstane machtsvacuüm springen vooral de kroonprinsen van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (die onderling niet echt vrienden zijn).
Verder leer je dat Libië echt een potpourri is van strijdende partijen en huurlingen; de humanitaire crisis in Jemen in stand gehouden wordt door de VS, S-A en Abu Dhabi; de Arabische landen de Palestijnse situatie inmiddels niet meer zo belangrijk vinden en Israël meer vrij spel geven en vooral: dat China een steeds belangrijkere speler wordt, naast Rusland (de machtsmakelaar).

Op vakantie in begonnen (want dan heb je tijd), aantekeningen gemaakt, oftewel: dit boek móet je lezen om enigszins een beeld te krijgen van dit ingewikkelde stukje aarde.

Carolien Roelants, Wereld in wanorde, Prometheus, 2021, 224 blz., 9789044645996. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *