5 maart 2024

Elisa van Spronsen – Achter de jagers aan

Het verhaal over Sol en Moen speelt zich 10.000 jaar geleden af. In de tijd van jagers en verzamelaars. Een tijd waarin kinderen heel anders leefden dan nu. Voorafgaand aan het verhaal wordt hierover verduidelijkende informatie gegeven.

De stoere Sol woont in een tent van een jagersgroep. Een tent genaaid van dierenhuiden waaraan ze hard heeft meegewerkt. Iets wat vrouwen en meisjes doen. Tante Lea ook. Van deze tante kreeg ze een bijzondere edelsteen die ze altijd draagt. Iedere morgen moet ze water halen in de rivier, ook als het in de winter koud is en schoenen draagt ze niet. Sol is daarom erg blij dat het weer lente wordt. Ze maakt zelfs een buiging naar de zon bij het opstaan.

Het betekent ook dat het Lentefeest eraan komt! Muziek, dans, zang, groot vuur waaromheen ze allemaal zitten en heerlijk eten. Voor dat laatste moet de jagersgroep op pad. Een groep mannen en jongens die de jachtproef hebben gedaan. Helaas, Sol is een meisje en ondanks dat ze de gewenste eigenschappen goed kunnen ruiken en zien heeft, mag ze niet mee. Ook weet ze veel van vruchten en welk blad je kunt eten.

Als het haar beurt is om die nacht de wacht te houden bij het vuur valt ze in slaap. In haar droom krijgt ze een voorspelling. Het lijkt of tante Lea echt tegen haar praat. Haar vriendje Moen is in gevaar! Moen is voor het eerst mee op jacht. Hij moet veilig terugkomen, hem kan ze niet missen.
De dappere Sol gaat in haar eentje op weg met vuur, pijl en boog; door het waaiwoud, langs wolven en beren, vastberaden om Moen te redden. Het Lentefeest met verhalen moet worden gevierd!

Tijdens het lezen leer je veel over deze eerste periode van de tijdlijn. Bijv. waarvoor ook de botten en het vel van dieren werd gebruikt of welke bomen in welk deel van hun leefgebied stonden. Dat ze dicht bij de natuur leefden lees je ook af aan het feit dat Sol de ‘Heldere Ster’ of de ‘Rode Zwervende Ster’ als kompas gebruikt.

Het verhaal is door Hélène Jorna geïllustreerd met aansprekende tekeningen in kleur. Deze kunnen de tekst verduidelijken voor jongere kinderen. In de tekst zijn veel feitjes of meer onbekende woorden verwerkt waardoor goed lezen nodig is om alles eruit te halen. Het deel is daarmee prima geschikt om een les over dit tijdvak in te leiden. De tijdlijn op de achterkant is hetzelfde als de gebruikte tijdvakken bij methodes op de middelbare school en worden ook gebruikt op het Centraal Examen. Voor kinderen vanaf ong. 9/10 jaar waarvoor de tips voor een boekbespreking en informatie over de auteur en illustrator ook nu weer erg handig zijn.

Elisa van Spronsen, Achter de jagers aan!, illustrator Hélène Jorna, Zwijsen, 2020, 80 blz., 9789048738397

Eén gedachte over “Elisa van Spronsen – Achter de jagers aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *