10 maart 2024

Chris Haughton – Misschien…

Drie expressieve aapjes en een fel roodroze omslag, de nieuwe Haugthon! Een zesde prentenboek van deze auteur en illustrator dat niet alleen lief is, maar waarin ook spanning is verwerkt. Er ligt gevaar op de loer als de drie aapjes op strooptocht gaan. Een waarschuwing, daar luister je toch niet naar?

Mama aap deelt mee dat ze even weg is en maant de aapjes niet naar de mangoboom te gaan. Er zijn daar tijgers in de buurt. Maar wat doe je als je klein en onderzoekend bent? En er aanlokkelijke overheerlijke mango’s in de buurt zijn? Dan vraag je je natuurlijk af of je er misschiieeeen even heen kunt. Zomaar even kijken? Het sap loopt je bij wijze van al in de mond.

Ze gaan slingerend op pad door het woud, geen tijger te zien. Wel bergen mango’s. Snel eentje plukken en verorberen. De oplettende peuter en kleuter heeft intussen al lang geroepen: daar! Een tijger! Als de aapjes het gebrul horen, gaan ze vliegensvlug terug naar de veilige boom waar mama aap ook net arriveert. Een opgeluchte begroeting, maar ze ziet bezorgd overal tijgers zitten. Hoe moeten ze nu om bananen? Toch even proberen misschien?

De platen zijn in dezelfde fantastische unieke stijl als bijv. ‘Mama kwijt’ en ‘Kom hier, kleine krab’. De illustraties zitten vol dynamiek en expressie. De spanningsboog in dit verhaal wordt langzaam opgevoerd door de schaduwen van de tijgers, het naderbij sluipende gevaar tot een bijna grijpen van de nieuwsgierige durfalletjes. Grenzen onderzoeken, je zelfbeheersing testen en door ondervinding iets leren, zijn zodanig goed verwerkt, dat het er niet duimendik bovenop ligt voor een kind.
Je eigen mogelijkheden leren kennen en niet onderschatten wat realistisch is, is op humorvolle wijze uitgebeeld en in de tekst verwerkt. De tekstregels zijn kort of zelfs beperkt tot enkele woorden per pagina, de illustraties vertellen grotendeels het verhaal. Een feest om samen te bekijken en voor te lezen!

Misschien dat deze ‘Misschien’ wel de meest verrassende is tot nu toe. Een kleurstelling die spanning en gevaar in zich heeft en emoties in lijf en ogen exact laat aflezen. Misschien worden deze eigenwijze aapjes wel je meest favoriete Haughton! Probeer het maar uit, misschien steeds opnieuw net zoals de aapjes. Geweldige aanrader!

Chris Haughton, Misschien…, vertaler J.H. Gever, Gottmer, 2021, 48 blz., 9789025774189 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *