9 maart 2024

Daan Remmerts de Vries – Avonturen van Odysseus

‘Avonturen van Odysseus’ is een bewerking van ‘Odyssee’, het millenniumoude epische verhaal van Homeros.
Het verhaal van de originele 24 boeken heeft Remmerts de Vries geïnterpreteerd, ingekort en bewerkt voor de lezer. Zo beleef je de lange zwerftocht van de listige koning Odysseus die er tien jaar over doet om na de Trojaanse Oorlog weer thuis te komen.

Het verhaal is zeer goed leesbaar voor de jeugdige lezer en degene die niet bekend is met de Odyssee. Dit komt bijvoorbeeld doordat her en der achtergrondinformatie gegeven wordt die in het Oudgrieks als bekend verondersteld werd en wordt. Odysseus is koning van het eiland Ithaka en dat betekent dat hij meerdere schepen en slaven bezit. Iets wat in die tijd heel normaal is.
Daaruit blijkt dat de auteur het verhaal licht heeft aangepast aan de huidige tijd, wat onverwachts leuk uitpakt! De Griekse goden kijken bijvoorbeeld graag naar de mensen want ‘de mensenwereld is hun tv’. Ook is het klassieke poëtische taalgebruik uit het origineel nauwelijks meer te bekennen; taalgebruik als ‘matten en vreten’ past tenslotte beter bij de ruige Griekse mannen.

Grappig is dat Daan Remmerts de Vries tussen de regels door commentaar levert op het gedrag van Odysseus en zijn strijdmakkers: ‘over het verlies van onze makkers zijn we diep bedroefd. Ja ja.’ De tekst wordt er levendiger door en aantrekkelijk om voor te lezen.

‘Avonturen van Odysseus’ is dus een goed aangepaste hervertelling. Eigenzinnig op een fijne manier. Gelukkig zijn alle belangrijke karakteristieke onderdelen en details uit het origineel meegenomen. De Odyssee kan natuurlijk niet eindigen zonder de olijfboom en de rooskleurige morgenstond!

Alle verschillende illustraties laten de eigenheid van de verschillende makers zien. Tezamen vormen ze echter één geheel met de tekst. De Cyclopen, Lotuseters, de dieren bij Circe, zeemonsters en het einde zijn treffend en zeer knap weergegeven.
Daan Remmerts de Vries heeft met Charlotte Dematons, Annette Fienieg, Annemarie van Haeringen, Piet Grobler, Alice Hoogstad, Philip Hopman, Mies van Hout, Jan Jutte, Martijn van der Linden, Georgien Overwater, Ingrid en Dieter Schubert, Noëlle Smit, Harmen van Straaten, Thé Tjong-Khing, Marije Tolman, Fleur van der Weel, Sylvia Weve een klassiek kunstwerk gemaakt. Een dikke aanrader voor iedereen.

Daan Remmerts de Vries, Avonturen van Odysseus, illustratoren, Hoogland en Van Klaveren, 2015, 48 blz., 9789089671936

Eén gedachte over “Daan Remmerts de Vries – Avonturen van Odysseus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *