5 maart 2024

Janneke Schotveld – Superjuffie dl. 10 – In de storm

Feest op basisschool De Inktvis! Het 125-jarig bestaan wordt gevierd en meester Snor wil dat er een fantastisch feest komt. De burgemeester komt, er is een eregast en er wordt geld ingezameld zodat er zonnepanelen op het dak van de school geplaats kunnen worden. Superjuffie heeft meester Snor moeten beloven dat er ‘geen gedoe’ komt met dieren. Helemaal niks. Zelfs geen kip. Alles moet tiptop in orde zijn.

Het feest lijkt vooraf al in de soep te lopen. Conciërge Hakim die altijd alles goed organiseert laat de klas enthousiast zien hoe je moet steltlopen. Tijdens het feest zullen er kraampjes staan met o.a. etenswaren en kunnen er oudhollandse spelletjes worden gespeeld. Hakim had alleen geen rekening gehouden met de betonnen zandbakrand en zit nu thuis met een hersenschudding en een gebroken voet. Meester Snor regelt de jonge invalconciërge Daan die gelijk geliefd is bij juf Josje en het heerlijke bekende stel leerlingen. Daan geeft aan dat er storm op komst is en code oranje wordt voorspeld, maar meester Snor vindt dat ze dat zo vaak zeggen. Hij denkt dat het allemaal wel meevalt, maar ‘hoge hoeden vangen veel wind’ en als er storm komt is die allang weg als het feest begint. De voorbereidingen gaan binnen en buiten door. De kraampjes worden neergezet, de vlaggenlijnen opgehangen en de sinterklaasstoel staat klaar op het podium voor de eregast mevrouw Haasje die over haar vroegere schooltijd heeft verteld aan de klas.

Je voelt het aankomen, het stormt flink die nacht. Superjuffie krijgt een oproep om veel dieren te redden. Ze denkt nog: niet weer naar het asiel, de laatste dagen was ze er al een paar keer. Heel veel honden en katten zijn in nood, het gebouw staat op instorten. Superjuffie zoekt een opvangplek. De dierentuin te ver, haar huis te klein, de school in het midden…. ‘Is iedereen goed ter poot?’ Alleen hoe moet dat met het verbod van meester Snor?

Meester Snor is niet altijd blij met de voor hem nog steeds raadselachtige veelzijdigheid van juf Josje. Hakim en andere personages uit eerdere delen zoals meneer Jan en in dit deel Daan als een goede meester Snorontdooier, zien daarvan de positieve kant: een breed georiënteerde docent als Josje geeft de kinderen veel mee. Liefde voor de natuur en dieren en oog voor degenen die het minder goed hebben is belangrijk. In deze school worden de kwaliteiten van iedere docent ingezet of het nu met sport te maken heeft of alle kinderboeken lezen. Een bibliotheek is ook aanwezig en een opening Kinderboekenweek is even vanzelfsprekend als dat sinterklaas langskomt of dat er eten uit verschillende culturen wordt aangeboden tijdens het feest.

Een echte Superjuffie met onderwerpen die in je eigen omgeving kunnen voorkomen. Een oudere meneer wil zijn tuin compleet betegelen en door een in nood verkerende dagpauwoog in de groenbak vertelt Josje hem over het belang van natuur in brede zin: ‘Mieren, regenwormen, pissebedden en bijen zijn er niet voor niets, ze zijn van groot belang voor de natuur. Om de lucht schoon te houden, is veel groen belangrijk. En om het groen gezond te houden, zijn deze dieren heel belangrijk.’ Intussen helpt ze wel vliegensvlug een klein terras aanleggen waarna ze supersnel teruggaat naar ‘een klas zonder juf waar gewoon ijverig doorgewerkt wordt!’

Op verscheidene plaatsen worden maatschappelijke onderwerpen aangestipt zonder de nadruk erop te leggen. Bijv. een glossy kun je ook gewoon een krant noemen en buitenspelen is belangrijk of praat eens over een EHBO-diploma. Het maakt niet uit of je er als jongen of als meisje uitziet en aandacht voor natuur & milieu, ook op het schoolplein, is belangrijk. Je kunt de titel oppakken om te bespreken: waarom er tegenwoordig meer flinke stormen zijn of wat het betekent als je zelf in een storm belandt. En fijntjes wordt het hondendrollenpunt genoemd door de kater dikke Pieter aan wie het boek is opgedragen: ‘Zo in het openbaar je behoefte doen zonder het netjes te begraven, bah.’

Naast de kleine kruipertjes redt ze dieren die zomaar zijn achtergelaten omdat hun baasjes geen tijd meer hebben als gevolg van snel ‘aanschaffen’. Het asiel zit overvol nu er minder wordt thuisgewerkt en pandemiemaatregelen zijn afgeschaft. Er is geen geld voor goed en voldoende onderdak en de vrijwilligers krijgen geen gehoor bij instanties. Hoe handig is het dan dat na de verwoesting van het asiel de burgmeester de opening van het feest komt verrichten!

Schotveld laat ook in dit deel zien waar haar kracht ligt: iedereen heeft kwaliteiten, is goed zo die is en mag er zijn. Met wat relativering, elkaar helpen en een vleugje humor ziet de wereld er al positiever uit. Door een kenmerkende Schotveldsouplesse en -vaart in schrijven zijn alle tien de delen Superjuffie voorbijgevlogen. Zonder Annet Schaap waren er niet de altijd fantastische omslagen. Deze tiende is weer anders en weer geweldig in kleur en illustratie. Ook binnenin geven de levendige tekeningen altijd een extra aan het verhaal met vele details zoals ‘achter’ op de krant en een kerstboom op een trui.

Schoolkrijt-snoep is voor altijd verbonden met een hulpoproep van een dier van groot tot klein. Meester Snor is terecht trots op zijn school met alle leerlingen en medewerkers. Nu zelfs op Superjuffie. Hoera voor Superjuffie!

Janneke Schotveld, Superjuffie in de storm, illustrator Annet Schaap, Van Holkema & Warendorf, 2023, 143 blz., 9789000387038

Deel 9: Janneke Schotveld – Superjuffie dl. 9 – in Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *