2 april 2025

Daan Remmerts de Vries & Josje van Leeuwen – Glop

Dit opvallende boek ‘Glop’ gaat over toen, over nu, over gebeurtenissen die je kunt herkennen of zelf kan meemaken. Iedere stad, iedere straat, zelfs ieder gebouw heeft een verhaal met alledaagse gebeurtenissen.
Het ontstaan van dit boek is het gevolg van hevige regenval en een instorting van een steeg, een glop. Deze glop in Hoorn bleek een ondergrondse gang te herbergen. Archeologen onderzochten de spullen die bij het leegzuigen van deze watergang bovenkwamen. Gedeponeerde spullen van mensen door de eeuwen heen. Spullen die als een puzzel in de tijd werden geplaatst.

Het groot formaat boek bevat zeven dubbele paginagrote illustraties. De eerste plaat laat een bijna kaal landschap zien met enkele mensen. We gaan 4500 jr. terug in de tijd en zien dat er een jongen wordt begraven. De plaats waar deze Ivo in de aarde komt, blijven we linksonder op iedere plaat terugzien. Door een enorme sprong voorwaarts naar de 15e eeuw komen we terecht in een stad. We zien meer mensen, een woning en gebouwen met aanverwante gebruiksvoorwerpen. In de 16e eeuw moesten gebouwen indruk maken. Door de kerk zien we bijv. monniken. Er is sprake van riolering en tekenen van reizen naar andere werelddelen.
In de 17e eeuw zie je duidelijk de invloeden van koopmansgeest en kolonisatie, terwijl in de 18e eeuw speelgoed, een pop, de intrede deed en kunt veronderstellen door een voorwerp op zolder wat de interesse was van een bewoner. De 19e en 20e eeuw geven steeds meer materiële en geestelijke rijkdom voor een deel van de bevolking, te zien aan bijv. het kabinet met porselein, de kunst of de opschriften boven winkels.

Voorafgaand aan iedere sprong in de tijd wordt door een informatieve en prettig lezende tekst een inleiding gegeven die ingang biedt tot het verder opzoeken van tips en opdrachten in de geweldige illustraties. Daardoor leer je kijken en telkens een gedeelte van de tijdpuzzel oplossen.

De woning wordt in dwarsdoorsnede weergegeven. Hierdoor wordt een inkijk gegeven in de leefwereld van het geduide tijdvak. Je ziet verandering in kleding en schoeisel, vervoersmiddelen, speelgoed of zelfs beroepen, maar ook maatschappelijke ontwikkelingen. In de 20e eeuw laat het huis zelfs de gevolgen van macht zien door onderduiking.

Door de ingestorte ondergrondse gang kwamen vele voorwerpen aan het licht en konden archeologen door materiaal van eenzelfde vindplaats vele tijden reconstrueren.
Glop is zeer minutieus samengesteld, een prachtig waardevol document m.b.t. archeologie, architectuur, stadsinrichting, antropologie, kortom een geschiedenis van een samenleving in zowel illustratie als tekst.
Hevige regenval door mogelijk een klimaatverandering heeft een leerzaam project teweeg gebracht.

Een boek dat model kan staan voor vele plaatsen in Nederland met de huidige problematiek van verzakkingen en wegdekgaten.
Ga mee in ‘Glop’ om te ontdekken waar de puzzelstukjes zijn verstopt om het verhaal van het huis op de voorgrond te ontdekken. Het enige nadeel van deze aanrader is dat je blijft bladeren, blijft kijken! Ga ook op zoek in dit boek van alle tijden!

Daan Remmerts de Vries, Glop, illustrator Josje van Leeuwen, Hoogland & Van Klaveren, 2020, 32 blz., 9789089673381

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *