5 maart 2024

Marc ter Horst – Viruswereld

Over snot en superspreaders

Sinds ‘Palmen op de Noordpool’, een superaanrader, volg ik Ter Horst en Panders. Altijd duidelijke informatie, goed onderzoek en onderbouwd, uitgebreid maar niet te, feitjes die ook leuk zijn en illustraties die naast grappig vooral goed beeld geven van het deelonderwerp. Illustraties kunnen ook statistisch inzicht geven. Fantastisch is in dit boek Op de hindernisbaan of de kansberekening-illustratie op immuun/niet immuun/besmettelijk die zo meer zegt dan een lap tekst.

Oké, ik weet ook vrolijkere onderwerpen, maar we kunnen er niet omheen. Virussen. Interessant is het zeker wel. Voor veel kinderen – geen leeftijd aan verbinden – die interesse hebben pakken het vanzelf op. Voor jezelf ook verhelderend. Dat velen dit vinden blijkt uit de bibliotheekwachttijd sinds de zomer. Tip: pak een hoofdstuk voor begrijpend lezen!

Een boek dat je regelmatig openslaat om bijv. iets op te zoeken over de snotneus, een variant (hoe actueel), vleermuizen of proefkonijnen. Wie weet is er een lezer in jouw gezin of klas die dit machtig interessant vindt en een viroloog, onderzoeker of verpleegkundige in de dop is.

Het pakkende omslag is in reliëf. Een voorwoord van Marion Koopmans, duidelijke inhoudsopgave en een uitgebreid register.
Kortom een boek voor thuis en zeker op school. Laat kinderen die het willen over de pandemie en alles eromheen lezen. Laat ze begrijpen wat hen overkomt. Hoe gek het misschien klinkt, een cadeautip is het ook.

Marc ter Horst, Viruswereld, illustrator Wendy Panders, Gottmer, 2021, 128 blz., 9789025774806

Samenvatting:

Een piepklein virus kan de hele wereld in zijn greep houden. Maar wat zijn virussen nou eigenlijk precies? Waar komen ze vandaan, hoe werken ze en hoe kunnen we ze bestrijden? De antwoorden daarop zijn niet eenvoudig. Marc ter Horst geeft ze in ‘Viruswereld: Over snot en superspreaders’. Alles komt langs, van de Spaanse griep tot ebola, en ook het coronavirus.

Marc ter Horst schept helderheid in de grote hoeveelheid informatie. Hij laat zien wat een virus is en hoe het werkt, maar ook de menselijke geschiedenis komt aan bod. De illustraties van Wendy Panders zijn lekker eigenzinnig. Ze verhelderen en maken ‘Viruswereld’ met humor en wat luchtigheid een plezier om te lezen.

Eén gedachte over “Marc ter Horst – Viruswereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *