8 maart 2024

De Grompus en zijn Gluiperige, Gruwelijke kerstplan – Alex T. Smith

KERSTMIS! Het probleem was ALTIJD Kerstmis! Kerstmis was de reden dat hij geen spruitjes had! Overal waar hij keek was het: Kerstmis! De boom! Kerstmis! De versieringen! Kerstmis! De schitterende lichtjes, de vrolijke muziek, de rinkelende belletjes! Kerstmis, Kerstmis, Kerstmis!

Het is best een normale winterochtend als De Grompus in de deuropening van zijn huis onder zijn oksel krabt met een vork. De Grompus heet eigenlijk Derek Grompus, afgekort De Grompus. Hij houdt niet van kerst, dat is duidelijk. Voor iedereen, want aan alles is te zien dat hij niet houdt van kerst. Het staat, net als heel veel andere voorwerpen, dagen, mensen, dieren op de lijst van dingen die hij Absoluut Niet Leuk Vindt, En Daarmee Uit.

Hij houdt overigens wel van een paar dingen, specifieker: drie dingen.
1. Spruitjes
2. Zijn trui met spruitjes erop
3. De Stok (hij houdt niet van mensen en dieren, maar vindt dat hij wel bevriend kan zijn met een stok)

De Kersttijd breekt aan, versieringen worden opgehangen, bomen en lampjes verschijnen en cadeautjes worden gekocht. Het plan voor De Grompus is om de twee feestdagen lekker in zijn eentje flink mopperend door te brengen. Als notabene zijn spruitjes thuis én in de winkel op zijn, bedenkt hij zijn Gluiperige, Gruwelijke kerstplan: kerst moet stoppen.

Onderweg naar de Noordpool om de Kerstman te bezoeken, ontmoet hij Oma Beer, Jantien, Parel, 586759 ofwel Donsbal, Niels en Gertrude. Wat ze allemaal doen en wie ze zijn, dat is aan de lezer om zelf te ontdekken. Een ding is zeker: door hen maakt De Grompus een denkslag in fijne zin. Hij moppert en fronst wat minder, is minder (vaak) chagrijnig en voelt een onbekende kriebel in zijn lijf. Misschien zijn er toch meer dan drie dingen leuk/fijn in het leven? Bijvoorbeeld… vrienden?

De kerstgedachte zal voor iedereen net iets anders zijn, wat mij betreft komt deze goed naar voren. Naar elkaar omkijken, elkaar helpen, vriendelijkheid. De Grompus ervaart dat er meer is dan spruitjes, zijn trui met spruitjes en zijn vriend De Stok en dat zijn tegenzin op ongeveer Alles ook ergens vandaan komt. Het einde zal je verwarmen als warme chocolademelk.

Dit aandoenlijke, grappige, fantasierijke, avontuurlijke en zeker ook hartverwarmende verhaal is goed te lezen vanaf ongeveer 9 jaar, uiteraard ook om samen of voor te lezen. Dat komt ook doordat tekst en illustraties van Alex T. Smith samen het verhaal vertellen. Een aan te raden kerstverhaal voor jong en oud, ook als je minder/niet van kerst houdt ;-).

Vriendelijkheid. Dat was het, hij wist het zeker – de sleutel waarmee je alles kon begrijpen, inclusief Kerstmis. Hij realiseerde zich dat al het geklingel en getwinkel van Kerstmis waar hij nooit van had gehouden slechts het inpakpapier was. Het was alleen de buitenkant. Wat erin zat, was het échte Kerstmis.

Alex T. Smith, De Grompus en zijn Gluiperige, Gruwelijke kerstplan, Vertaling Johanna Rijnbergen, Lemniscaat, 2023, 173 blz. 9789047715726

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *