6 maart 2024

Koos Meinderts – Lucas in de sneeuw

‘Als het sneeuwt, Lucas, dan zijn de engelen in de rui.’

Lucas loopt naar de duinen. Alleen. Het heeft gesneeuwd. Toen hij wakker werd hoorde hij het al aan het gedempte geluid. De kalender geeft 31 december aan.

Met geen woord teveel en een lichte melancholie wordt een mooi triest realistisch verhaal verteld. Lucas merkt op en overdenkt een jaar waarin veel gebeurde. Hij denkt aan de vakantie waarin zijn vader ‘Michelle’ zong, hij denkt aan Isabel die ineens in het dorp verscheen, aan mevrouw Blanche, aan opa waarvan bovenstaande geciteerde zin, school en meer, aan een tijd dat alles nog goed leek. Als hij weer thuis is zullen ze vast een sneeuwpop maken, sleetje rijden. Hij met mama, Thomas, Lea ‘en kijk, daar was papa ook. Ze waren weer met zijn allen.‘ Maar schijn bedriegt. ‘Ze zijn nooit met zijn allen geweest.’

Lucas loopt over sneeuw die nog niet was belopen, zoveel wit als ‘een schrift waarin nog geen fouten staan‘. Heeft hij fouten gemaakt, had hij anders moeten reageren op Henk of Isabel of wie? Opa geeft hem weerwoord maar laat hem ook betijen. De vroeg in de morgen oudjaarswandeling geeft een helder licht op een voor Lucas veelbewogen jaar.

Hoe mooi is het als je niet vooraf wetend een leesjaar begint met een verhaal dat zich in eenzelfde periode van het jaar afspeelt. Een verhaal waarin vele onderwerpen zijn verwerkt en die nergens als te veel overkomen. Geen losse eindjes, wel zinnen die ruimte geven tot eigen invulling. Dit is kunnen schrijven.

Het boek heeft een schitterend omslag en binnenin evenzo mooie sjabloondrukken van Annette Fienieg die treffend de sfeer weergeven. De knerpende sneeuw, de stilte, de kou; of ik even terug was in Bryce NP waarin een enkel hertenspoor, een wereld aan mogelijkheden openlag, herinneringen werden gedacht en gemaakt.

‘Lucas in de sneeuw’ verscheen in 2008 en mag – mogelijk met een enkele aanpassing door tijd – in heruitgave verschijnen. En dan heel graag met extra illustraties, een cadeauboek in de kerstperiode.

Wat een prachtig verhaal.
Voorlezen!
Die leesles!

Koos Meinerts, Lucas in de sneeuw, illustrator Annette Fienieg, Lemniscaat, 2008, 90 blz., 9789047700241 

Eén gedachte over “Koos Meinderts – Lucas in de sneeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *