5 april 2024

Marijke Klompmaker – Waar is Polle Poes?

Je slaat het boek open, ziet de figuren op de schutbladen en vervolgens Polle Poes door het kattenluikje als het ware in het boek verdwijnen en je bent verkocht. Wat een heerlijk zoekboek is dit.

Polle Poes gaat de wijde wereld van de eigen straat verkennen. Nova was zo verdiept in haar spel dat ze vergeten is haar eten te geven. Polle Poes neemt de poten door het luikje en lijkt het geen probleem te vinden, maar Nova zoekt zich de hele dag suf want o wat zal ze een honger hebben. De kijker ontdekt al snel dat Polle Poes daar niet wakker van ligt, die scharrelt haar eigen kostje wel op tijdens haar wandeling.

De straat waarin Nova woont heeft een rijke verscheidenheid aan huizen en inwoners. Lekker schots en scheef zo je als kind zou kunnen tekenen, dit is echter de kenmerkende professionele tekenhand van Marijke Klompmaker. Levendige taferelen vol details en scènes waarin overal wat gebeurt. Per twee bladzijden wordt een huis uitgelicht.

Van Nova’s huis ga je Polle Poes zoeken in het Uitvindershuis waar je ondertussen de meest schattige bouwmuizen ook ontdekt. Heb je al eens van een waterhuis dus een soort aquarium gehoord? Ook dat kom je tegen. Een sprookjeshuis verrast misschien niet, de inhoud vast wel en je vermoed dat de maker van bitterkoekjes en wafeltjes houdt, maar zou het konijn op tijd zijn of wacht die op de verse koekjes van Roodkapje? Om er nog een paar te noemen: een draken-, astronauten en een gamehuis. Heerlijk is het Kinderho(o)tel waar de te zoeken boeven en politieagenten achterna worden gezeten door riddertjes, er wordt gezwierd aan de gordijnen en slapen er een stel in een hangmat op het dak.

Je komt ogen tekort bij het bekijken van alle kamers per huis, waarbij je intussen naar de oranje fluorescerende Polle Poes zoekt. Je ontdekt wat zij zit te smikkelen maar ook de figuren en attributen van de schutbladen. En ineens kom je gewicht-heffende egels tegen! Nova zoekt zich overigens ook suf. Als ze pacman-geluiden hoort heeft ze nog steeds het pak kattenbrokjes onder haar arm en heeft ze waarschijnlijk geen weet wat er onder haar gebeurt als ze bij het bouwhuis is. Heerlijk die muizenwereld, zag je de graafmachine en het spinnetje dat dan daar op bezoek is?

Als het donker is gaat Nova beteuterd naar huis waar ze wordt begroet door een kip die nog niet op stok zit. Hier zie je een overzichtsplaat met de hele straat waarna er wordt ingezoomd op een kamer in Nova’s huis waar ze bijna gaan eten. Zou Polle Poes al thuis zijn?

Naast Polle Poes kun je nog vijf dingen zoeken waar een jonge kijker vast even mee bezig is. Als die klus is geklaard, kan er per plaat een achterin gestelde vraag worden beantwoord. Mocht je de antwoorden echt niet vinden is achterin in woord en beeld uitleg gegeven. Een echte zoeker heeft deze echter niet nodig, want je blijft zoeken op de doordachte kleurrijke platen die in verschillende stijlen zijn gemaakt. O ja er is ook korte begeleidende tekst en een vraag wordt gesteld: Waar is Polle Poes? Polle!

Wat een variatie, wat een fantasie, de Efteling is er niets bij! Erg leuke aanrader waarin een kind vanaf ong. 3 jaar blijft zoeken en ontdekken. Wat een geweldig zoekboek heeft Marijke Klompmaker toegevoegd aan haar oeuvre en het prentenboeklandschap. Dit smaakt naar meer. Leve de fantasie vol verhalen.

Marijke Klompmaker, Waar is Polle Poes?, Rubinstein, 2023, 36 blz., 9789047633068

->-> tip voor onderwijzers: Geef één plaat met daarbij de opdracht een opstel te schrijven, gewoon een verhaal dus, over wat je ziet en of wat er bij je bovenkomt. Of het nu het thema draken of uitvinders is, ieder kind krijgt verhalen door dit boek. Oók in de bovenbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *