13 maart 2024

Elle van Lieshout & Erik van Os – Heertje en Meneertje

Twee heren, twee vrienden. Ze hebben dezelfde hobby: bouwen! Samen timmeren ze een bouwkeet en vandaaruit werken ze verder. Ze willen beiden hun ideale huis bouwen. Alleen hebben ze ieder een ander idee van wat het ideale huis is. Heertje wil de lucht in, Meneertje juist onder de grond. Na het maken van ieders ladder scheiden hun wegen in tegengestelde richting.
Als het schafttijd is ontmoeten ze elkaar in het midden, in de schaftkeet. Ze nodigen elkaar uit om in ieders bouwwerk te komen kijken, maar de één zit op wolkenniveau en de andere in een fossiele grondlaag. Er is geen tijd om elkaar te helpen. Ze horen elkaar niet. Ze missen elkaar. Uiteindelijk vinden ze elkaar na enige twijfeling in een wooncompromis. Ook tijdens een weekendje weg.

De auteurs vertellen in duidelijke korte zinnen het verhaal. Enkele woorden die veel vertellen. De kenmerkende stijl van Van Lierde neemt ogenschijnlijk vanzelf in de illustraties de leiding over de vertelling van Heertje en Meneertje.
De mannen lijken op elkaar, maar het onderscheid tussen de twee wordt gemaakt door het vlinderstrikje van Heertje en Meneertje draagt een stropdas, terwijl Heertje omhoog kijkt en Meneertje omlaag. Bij de ene vriend hoort een vogeltje, bij de andere past een molletje als kleine vriend.
De illustraties waarin alles klopt, zitten vol details tot aan de schutbladen toe. Bijv. de dieren die je op een bepaalde hoogte tegenkomt of de emoties in mimiek en houding, maar ook de koeien bij de drinkbak en een verdwaalde gitaar. Door de verwerkte grapjes in de beelden krijgen de serieuze onderwerpen van onenigheid, problemen oplossen, alleen voelen en het samenwerken in een vriendschap een luchtigere toon.

Een boek dat uitstekend past bij een samenwerkingsopdracht of in te zetten bij een bouwproject in een klas. Samenwerken, meningsverschillen, tegenstellingen, keuzes, bouwen en wonen zijn een aantal verwerkte thema’s. Een verhaal dat een boodschap herbergt maar door de duidelijke tekst en de humor in de mooie illustraties is deze niet te nadrukkelijk aanwezig. De titel komt volledig tot uitdrukking in de hoofdpersonages.
Dit originele prachtige ‘Heertje en Meneertje’ geeft stof tot na denken en is tevens een feest om met een lach van te genieten. Aanrader.

Elle van Lieshout en Erik van Os, Heertje en Meneertje, illustrator Jan Van Lierde, Rubinstein, 2020, 40 blz., 9789047628217

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *