5 maart 2024

Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris op wielen

‘Boer Boris gaat op pad.
Met wie? De kip. Op wat?’

Met deze woorden begint dit ontzettend leuke interactieve peuterboek. De wielen onderaan vallen direct op. En ze kunnen echt draaien! Dus op pad met die rode tractor van Boer Boris. Tot je het klittenband voorop de grill openmaakt dan zie je iets heel anders.

De eerste zinnen geven iets prijs. Boer Boris gaat met de kip op pad en als je de voorkant bekijkt ook met varken en schaap. De peuter zal op de eerste hardkartonnen bladzijde met een lach ontdekken dat Sam en Berend ook weer van de partij zijn. En zij niet alleen, de hele beestenbende gaat op pad, maar wel blijft de vraag op wat en met wie?

Deze vraag, met vragende voornaamwoorden, herhaalt zich bij ieder nieuw voertuig. Intussen worden begrippen als midden, achter, voor, groot en klein gebruikt, komen rangtelwoorden voor of zijn woorden als draaien en doorgaan speels verwerkt. Tellen kan vanzelfsprekend ook of het benoemen van de voertuigen.

Wat weer zo geweldig is aan deze Boer Boris dat je overal grappige details ziet. Wat dacht je van een varken die een poes in de armenpootjes draagt? Of Berend die een alternatief voertuig heeft? En paard die leunt uit een raam? Het vogeltje en het muisje zijn de terugkerende zoekfiguurtjes. Sam heeft het overigens wel zwaar om de boel bij te houden, de zijwieltjes houden het maar net. En wie leest er onderweg een boek?

De vormgeving van dit alternatieve prentenboek is werkelijk geweldig. Niet alleen aan de voorkant draaien de wielen, ook aan de achterkant werkt de boel prima. Van werkend klittenband dat stevig vastzit tot perfect gladde randen van de bladen. Het is zo doordacht, leuk en goed. De soepel rijmende tekst van Van Lieshout en de altijd mooie illustraties van Hopman maken iedere fan in peuterland en ver daarbuiten heel erg blij! Zoveel inhoud is gewoonweg kunst. Een fantastisch cadeauboek! Rijden maar!

Ted van Lieshout & Philip Hopman, Boer Boris op wielen, Gottmer, 2021, 12 blz., 9789025775520

Eén gedachte over “Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris op wielen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *