4 maart 2024

Susanne Strasser – Vos gaat een stukje rijden

Een nieuwe Strasser! De vrolijke vos op het kleurrijke omslag vangt direct je blik. Een vos op een loopauto en een muisje dat uit een struik piept. Het verhaal start dan ook direct op het omslag.

Na het openslaan van dit stevige kartonboek blader en lees je glimlachend verder.

Vos ratelt over de steentjes. Wobbel-bobbel, nog een hobbel!

Je ziet Vos letterlijk trillend over de hobbels gaan en intussen haakt Muis ongemerkt aan zijn staart. Wie voorleest, zal opmerken dat de tekst prettig leest en vooral goed is gekozen. Waarbij een compliment voor de vertaling terecht is.

Een oplettende peuter zal zien dat er op iedere twee bladzijden een volgend dier is te ontdekken dat op de volgende bladzijde zal aanhaken. Een steeds langer wordende dierentrein achter een vos die niets lijkt op te merken. Een vos die alleen maar lijkt te genieten van het racen op zijn auto door plassen, bossen, over heuvels en ja zelfs door een huis! Hij klimt, hij daalt en komt diverse obstakels tegen. Hij is voor geen gat te vangen. Hij rijdt door en door totdat ineens iets hem tegenhoudt om door te zoeven. Hij vraagt zich wat af en hoe los je een probleem op?

Verschillende begrippen komen voorbij, bijv. duwen, glijden, rijden, maar ook tegenstellingen zoals langzaam tegenover snel. Allerlei herkenbare dieren voor het jongere kind rijden mee op de staart van de vos en ondertussen wordt een lekker appeltje verorberd die door de botsing met de boom zijn opgevangen. De weg kan goed worden gevolgd door het onderscheid in kleur van weg en lucht.

Het plezier spat van de duidelijke illustraties af. Alle details hebben een functie. De mimiek en houding van de opeengepakte dieren is geweldig. En steeds als het bijna mis dreigt te gaan, komt er een oplossing om door te sjezen. Ook als de vaart van de loopauto wordt geremd, wordt een handige aanhaakmethode bedacht.

Een origineel stapelverhaal met volledig in kleur geïllustreerde afneembare pagina’s. Voor vele keren voorlezen en kijkplezier. Het is een top peuterboek! Aanrader.

Susanne Strasser, Vos gaat een stukje rijden, vertaler Berd Ruggenberg, Hoogland & Van Klaveren, 2020, 26 blz., 9789089673435

2 gedachten over “Susanne Strasser – Vos gaat een stukje rijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *