Spillo het egeltje heeft een vriendinnetje, Lisca. Samen gaan ze wormen vangen! Maar… Lisca kan niet! Ze gaat samen met Gaia naar het klaprozenveld om naar de zonsondergang te kijken. ‘Pff!’ moppert Spillo. ‘Wat is daar nu aan!‘ Spillo vindt liefde maar stom, hij gaat wel in z’n eentje wormen vangen! Hij is zo boos, dat hij struikelt en zijn bril stuk gaat. Zelfs de positieve woorden van egel Titta halen hem niet uit z’n slechte humeur. Mist hij ook nog zijn bril bij het wormen zoeken, maar gelukkig kan een egel goed ruiken. Het wormen eten helpt hem weer blij te worden… dat is fijn! Maar wie ritselt daar tussen het hoge gras? Kon Spillo het maar zien…. maar helaas, hij ziet nauwelijks iets zonder bril. Spillo wil het wezen heel graag blij maken, en trekt alles voor het onbekende wezen uit de kast!
In dit prentenboek wordt egeltje Spillo met zijn vriendjes zodanig geplaatst in de natuur dat goed de diepte kan worden gezien. Mooie illustraties met kamille, korenbloem, klaprozen en meer. Ook de schutbladen zijn prachtig. Ieder egeltje heeft een eigen accessoire waardoor tekst en afbeeldingen makkelijk te linken zijn voor de jonge lezer. De sfeer per afbeelding is passend bij de tekst weergegeven; de afbeelding met het natte gras is grauw, maar een plaat met een ondergaande zon warm en rood.
De emoties zijn goed te herkennen in de mimiek van de egels of door bijv. de blozende wangetjes als er bij Spillo iets van binnen gaat kriebelen en hij verlegen reageert naar het onbekende figuur met de zwarte ogen. De teleurstelling is groot als het geen andere egel blijkt te zijn tussen alle stengels, een dikke traan ontsnapt uit zijn oogje. De korenbloem hangt dan ook slap en is de kleur kwijtgeraakt. Naast de egelgebonden details, de natuur en insecten komen enkel objecten voor die in de verhaallijn passen waardoor het geheel overzichtelijk blijft voor jonge kinderen.
Liefde is stom past erg goed in het thema lentekriebels, maar ook bij zintuigen en natuur naast alle emoties die in één prentenboek natuurlijk voorbij komen. De rust in de platen door neutrale achtergrond en beperkt goed gekozen kleurgebruik laten kinderen gedoseerd met alles kennismaken.
Een verhaal dat bladzijde voor bladzijde voorgelezen dan wel behandeld kan worden afhankelijk voor welk thema is gekozen. Bij het voorlezen voor de hoofdverhaallijn is er voldoende tekst om ook het verhaal te verdelen over meerdere voorleesmomenten. Een kind kan zelfs aan de hand van de afbeeldingen het verhaal in eigen woorden vertellen waarbij de eigen fantasie, de verbeelding, geprikkeld kan worden.
Een prentenboek met diepere lagen waarin bij meerdere keren bekijken er steeds meer te ontdekken valt. Ook in taal. Wat zou een kind zeggen bij de woorden: ‘alsof al zijn stekeltjes elektrisch geladen zijn’? Of troebel, ritselen en sappig? Woordenschat gaat spelenderwijs in Liefde is stom en misschien ook het ontdekken dat verliefdheid niet stom is.
Voor thuis en school vanaf ongeveer 5 jaar.
Francesca Pironne, Liefde is stom, Clavis, 2023, 32 blz., 9789044850628