13 maart 2024

Govert Schilling – Hadden de Grieken al raketten?

De geschiedenis van de ruimtevaart: van houten duif tot wonen op Mars

Een zeldzaam boek over de geschiedenis van de ruimtevaart voor kinderen: non-fictie in verhalende vorm. Govert Schilling richt zijn verhaal op de moderne jeugdige lezer.
In het voorwoord vertelt eerst André Kuipers (hét Nederlandse ruimtevoorbeeld) over dromers, denkers, doeners en durfallen. Iedere “d” heeft namelijk een stapje gezet in de lange geschiedenis naar raketten die het heelal in geschoten worden.

Meestal begint de ruimtegeschiedenis bij een markeerpunt zoals de Spoetnik (een kunstmaan) of Neil Armstrong, de eerste man op de maan. Schilling doet dat niet, maar begint zelfs in 400 v.C. met de houten duif van Archytas.
Via de Chinese uitvinding van vuurpijlen, Johannes Kepler, Robert Goddard, V-raketten, Laika, Gagarin en de spaceshuttle kom je bij het ISS. Er is zelfs aandacht voor de (verre) toekomst: reizen en wonen op Mars? Vliegen naar Alpha Centauri?

Niet alleen lees je beschrijvingen van wat echt gebeurd is (inclusief uitvinders en bedenkers die geen kant en klaar product afleverden), maar ook komen er schrijvers aan bod: Jules Verne, een hoorspel uit 1938 en Kuifje.

Natuurlijk vertelt Govert Schilling je over het nut van de ruimtevaart voor de aarde: satellieten zorgen ervoor dat de navigatie werkt! En weet je wie de “ruimtewegenwacht” genoemd kan worden? Of wist je dat er 2 miljoen liter brandstof in de tank van de spaceshuttle gaat?

Dit boek springt direct in het oog door de lengte en de geweldige illustraties. Illustrator Tjarko van der Pol verdient alle lof. Hij had er duidelijk plezier in om de vele tekeningetjes bij het verhaal te verzorgen! In de vele details zie je terug dat Van der Pol zich goed in de materie ingelezen heeft. Kijk bijv. op pagina 68 naar het ISS, het ingewikkelde ruimtebouwsel, dat is uitgesplitst in alle modules. Bij het verhaal over de Voyagers staan alle planeten op een rij opgesteld, inclusief hun eigenschappen die er op kunstige manier in zijn verwerkt – Neptunus heeft een kraantje want is ijsachtig. Wie goed kijkt, ziet dat de poppetjes een extra verhaallijn vormen die elke bladzijde verder gaat.

Ga mee op reis in de wereld van de ruimtevaart van toen, nu en de toekomst. Onderweg puzzel je je een ruimteweg en ontmoet je terugkerende objecten die je kunt zoeken, bijv. een oude Griek met rollator, marsplaneetjes, drolletjes en zelfs raketijsjes in dit fantastische ‘Hadden de Grieken al raketten?’. Aanrader zodra je plaatjes kunt kijken en of kunt lezen. Zeer informatief en vooral ontzettend leuk!

 Govert Schilling, Hadden de Grieken al raketten?, illustrator Tjarko van der Pol, Luitingh-Sijthoff, 2020, 96 blz., 9789024589968

Eén gedachte over “Govert Schilling – Hadden de Grieken al raketten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *