21 november 2024

Geert-Jan Roebers – Briljante planten

Over knappe knoppen, boze bollen en ander geniaal groen

Eén kiwi is genoeg voor een hele plantage. Een feit dat velen niet zullen weten, maar ook direct aangeeft wat de titel vertelt: planten zijn slim.

Het boek valt op door kleur en structuur van de leidingen. Als je beter kijkt, ontdek je meer dan dat. De leidingen zijn als vermomde stengels die een plantenwereld listig verbinden tot een complex geheel in hun eigen habitat waardoor een leefbare wereld met zuurstof ontstaat voor mens en dier.

Een eerste keer bladeren en gedeelten lezen geeft de indruk dat dit een bijzondere uitgave is van de populaire iconische serie ‘Waanzinnig om te weten’ voor kinderen. Bijzonder in formaat, fotografie, informatie, taal en absoluut in vormgeving. En dat is het.

De ondergrondse nitraat- ofwel stikstoffabriekjes komen zelfs aan bod, maar ook de parasiterende planten, identiteitsdiefstal, wordt besproken bij de dovenetel en ook symbiose, het leven met een schimmel.

Het hoofdstuk ‘foppende bloemen’ behandelt het altijd intrigerende onderdeel imitatie. Sommige dieren zoals het wandelende blad kunnen zeer goed een plant nadoen. Daarentegen bestaan er ook planten die dieren imiteren, bijv. de hommelorchis.

De plaats waar je bepaalde planten vindt, vertelt ook over de bodemstructuur. Denk hierbij aan de teunisbloem en het koolzaad als pioniersplant. Je leest ook over dit verschijnsel.

De planten beschermen regelmatig zichzelf door het verspreiden van geuren tegen insecten, daarentegen lokken deze geuren ook de nodige insecten voor verspreiding van stuifmeel ter bevruchting van fruit ten behoeve van mens en dier. Planten krijgen vogels zelfs zo ver om hun vruchten te eten en elders uit te poepen; het peperpittenpoepen. Zijn planten zonder hersens ook intelligent, volgens de auteur wel. Andere dieren, denk aan bladluizen of torretjes, komen niet in de plant door de behaarde stengels die als verdedigingslinie dienen voor hun blad.

De opvallende vormgeving met foto’s en illustraties is bijzonder. Met name de fotopagina’s met zwarte achtergrond zijn treffend in het laten zien van ondergewaardeerde tuinplanten. Bijv. de acanthus mollis, hoofdstuk 2 sluwe planten, knappe knoppen. De illustraties geven beeld aan of verduidelijken de soms populairder geschreven maar altijd interessante tekst van afwisselend leuk speels naar aanwezig druk. Van rustgevende mooie fotografie tot illustraties in dynamische kleuren geven een balans in afwisseling met de blokken verrassende en informatieve tekst. Als lezer word je vanzelf aangemoedigd om nadere informatie of exact beeld op te zoeken.

In drie delen lees je over wat planten zijn, vervolgens wat ze doen en denken en daarna wat planten betekenen voor de mens. In het afsluitende deel staat een bijzondere mailwisseling, een register en tips voor degenen die meer willen weten in dit complete, fraaie, soms ook drukke, interessante aan te raden boek voor veel lezers van jong tot ouder. Bijzonder en uniek. Je blijft lezen over de geniale plantenwereld.

Voor de leestafel thuis en de thematafel in de Kinderboekenweek, vanaf 10 jaar.  

Geert-Jan Roebers, Briljante planten – Over knappe knoppen, boze bollen en ander geniaal groen, illustrator Margot Westermann, Gottmer, 2022, 144 blz., 9789025772888

Eén gedachte over “Geert-Jan Roebers – Briljante planten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *