8 maart 2024

Mark Janssen – Sinterklaasliedjes

Bij onderstaande plaat uit dit prachtige boek schreef ik in 2020 dit:

Deze paginagrote illustratie zal velen inmiddels bekend voorkomen.

De liedjes nog niet geluisterd. Van het boek geniet ik al weken, zomaar even bladeren. De sfeer van vroeger. En ook weer niet. Nostalgische gedachten komen boven.

Winkeletalages waar vroeger de sintversierselen verschenen als sint in de haven aankwam. De chocoladeletters stonden reeds in augustus ook toen al op zolder. Het geluid van sinterklaasliedjes via een kier uit de voorkamer in de winkel. Hoe vaak zou de stoomboot in die weken zijn aangekomen? De lp ligt vast op zolder. Marsepeinfiguurtjes werden met de hand gemaakt; biggen, poezen, gebitten, pietjes. Ook mallen hiervoor liggen in de toenmalige doos bij andere vormen en planken. De speculaasgeur wil ik ieder jaar even in huis.

In die tijd was er een winkeliersvereniging die winacties organiseerde. In iedere etalage stond bijv. een pot met spliterwten. De mobiele telefoon bestond nog lang niet, dus goed observeren, thuis potten vullen en erwten tellen. Komt daar mijn snert-aversie vandaan?
De decemberweken ontzettend druk, maar zo gezellig. Behalve als je nog even op je fietsje in die koude natte sneeuw die in je gezicht waaide, namens sinterklaas een banketletter moest bezorgen. Soms rijdend langs de verlichte molen op die lange weg met windje tegen.

Verlichte woonkamers, mensen rondom de kachel, alles opgeruimd – beelden die bij mij vermengen met flinke vaten, kleverige vloeren, nog een lading pepernoten (néé geen kruidnoten) afwegen of zakken speculaas dichtstrijken.
Maar altijd, altijd, was er op de avond van 5 december ondanks al die drukte een heerlijk avondje. Een doos waar je in kon duiken. Vellen vol handgeschreven gedichten. Altijd met mensen erbij die alleen waren. En soms kwam sint of piet even langs, (wie was het?).

Dank je wel Mark hoe jij een herinnering in beelden hebt gevangen. Het is meer dan mooi. Graag zou ik af en toe die grote verlichte maan weer boven zee zien schijnen. De maan schijnt groots door de bomen in dit boek. Ik hoop dat vele kinderen van nu een warm gezellig feest ervaren als het heerlijk avondje is gekomen. Dat zij herinneringen maken zoals prachtig verwachtingsvol uitgebeeld in ‘Sinterklaasliedjes’.

Mark Janssen, Sinterklaasliedjes, Lemniscaat, 2020, 32 blz., 9789047712213


Greep uit de reacties hierop laten zien dat velen hetzelfde ervaren:

  • Prachtig boek en mooi wat je schrijft. Ik heb zelf ook hele goeie herinneringen aan de Sinterklaastijd als kind. En de liedjes blijven altijd leuk!!
  • Wat een heerlijke sfeer roep je op 💓
  • Heel mooie ode aan dit boek én aan het Sinterklaasfeest!
  • Heerlijk! Ik geniet ook al een paar weken van dit heerlijke boek. Je beschrijving is treffend! En wat dacht je van de etalage van de Bijenkorf?! Daar kon je uren kijken naar die prachtige voorstellingen die ze hadden gemaakt. Met bewegende poppen en zo.
  • Zo leuk! Samen zingen en genieten van de prenten!
  • Je kan zelf ook heel mooi schrijven! Je neemt me helemaal mee!
  • Prachtige tekeningen!!😍
  • Oooh heerlijk! Vroeger was sinterklaasavond toch wel de beste avond in het jaar hè.
  • markjanssenpicturebooksOo beste Ria!!! Wat een fijn bericht! Je zou er heimwee van krijgen! Ik ben dankbaar dat ik het talent heb gekregen om jouw gevoel van vroeger op te roepen door mijn tekeningen! Dat zijn voor mij de mooiste complimenten!!!! Graag gedaan dus🍀

Eén gedachte over “Mark Janssen – Sinterklaasliedjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *