9 maart 2024

Yvonne Jagtenberg – Balotje bij de dokter / Balotje en het paard

Een aantal delen van de serie ‘Balotje’ is in heruitgave verschenen bij uitgeverij Gottmer. Balotje is jaren terug als figuurtje onverwoestbaar neergezet. Herkenbaar aan haar rode muts, roze neus en ronde ogen met zwarte stip-irissen.
Kenmerkend zijn ook de tijdloze thema’s. De eerste twee heruitgaven bevatten angst om naar de dokter gaan en verdwalen die door de eigengereide en ondernemende Balotje een authentieke invulling bevatten. De nieuwe uitvoering heeft een omslag met reliëf en een mooie papierkwaliteit waardoor de originele kleuren tot hun recht komen.

De kenmerkende tekenstijl van Jagtenberg is doordacht en geeft met enkele objecten in trefzekere streken een gehele inrichting of een landschap weer. In Balotje en het paard zie je dit goed terug met daarbij een inkijkje in planologische inrichting. De platen lenen zich erg goed voor het thema vervoer, de oplettende kijker ziet zelfs een vliegtuig. De boogbrug geeft een interessant lesje perspectief tekenen. Dezelfde aspecten zijn terug te vinden in Balotje bij de dokter maar dan m.b.t. interieurinrichting en het thema ziek zijn. Een voorbeeld van hoe het op goede schaal tekenen van een venster of een krukje wordt aangereikt.

De Balotjeverhalen bevatten alle een thema, maar altijd ligt het accent op het werkelijke verhaal. Verhalen die je laten lachen door het verrassende, ontroeren door emotie of herkenning geven door meegemaakte situaties. In Balotje bij de dokter gaat zij met haar Zusje bij tante logeren en mogen ze een cadeautje uitzoeken. Balotje vindt het dokterskoffertje geweldig en zoals zoveel kinderen moet er worden verbonden en geplakt. De volwassene is proefkonijn. Een ongelukje zit in een klein hoekje (koffertje), Balotje moet zelf naar de dokter. Dan wordt het ineens eng en hoeft Balotje niet meer zo nodig een dokter te zien. Met haar verpleegstersuniform nog aan ziet de dokter een hulp in haar i.p.v. een patiënt. Met treffende woorden wordt bang zijn en vertrouwen krijgen en doorgeven in beeld gevangen.

De emoties van Balotje kun je aan het enkele streepje op haar gezicht aflezen. Bij voorlezen ervaar je dit ook in de tekst. In Balotje en het paard gaat deze voortvarende dame alleen op stap met het paard van oom Ben. Ze komen langs allerlei bekende plaatsen totdat het paard maar doorloopt en ze de weg niet meer weet. Wel weet ze dat ze er niet mag komen. Een hele dag onderweg, de achtergrondkleur geeft het dagdeel aan. Eerst overheerst een opgewekte toon en zelfverzekerdheid en stilaan sluipt er meer onrust en angst in tot het geruststellende geluid van papa’s auto hoort. Paardje rijden doet ze voortaan thuis op papa’s rug, kan ze niet meer verdwalen.

In prentenboeken van Jagtenberg kom je altijd dieren tegen. Ook in de Balotjes ontbreken zij niet, ze zijn onderdeel of nemen je zoals Poes mee in het verhaal. In het geheel nieuwe Balotje op zwemles en de hernieuwde Balotje en Sinterklaas kom je ook een verrassing tegen. Geweldige aanraders!

Yvonne Jagtenberg, Balotje bij de dokter, Gottmer, 2022, 32 blz., 9789025776626
Yvonne Jagtenberg, Balotje en het paard, Gottmer, 2022, 32 blz., 9789025776619

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *