6 maart 2024

Guido van Genechten – Rikki viert feest!

Een kleurenfeest komt je tegemoet als je ‘Rikki viert feest’ gaat lezen. Vol vrolijk oranje pompoenen en veelkleurige herfstbladeren en het immer leuke konijn met hangoor sieren de voorkant en de schutbladen van deze 15e Rikki-uitgave.

‘De hele zomer hebben opa en Rikki goed voor hun pompoen gezorgd.’
De vruchten van de plant met grote bladeren zijn dik en rond. Het is tijd om te oogsten. Oma vertelt dat ze pompoensap gaan maken voor het feest. De pompoenen worden uitgehold nadat de ‘hoedjes’ eraf zijn gesneden. Als ze samen de uitgeholde vruchten naar het veld brengen waar het feest is, ziet Rikki Myo. Zij is nieuw in het Konijnenbos en Rikki laat haar alles zien. Samen helpen ze herfstbladslingers en een kampvuur maken. Als ook de pompoenmannetjes zijn gemaakt met gebruik van gevonden materialen in het bos, gaan ze zich verkleden voor het feest.

De open plek in het bos is inmiddels versierd met de slingers, er staan tentjes met spellen en eten, maar ook een rad met cadeautjes. Er is een feestorkest, er wordt gedanst, gespeeld en samen gegeten. De uitgeholde pompoenmannetjes zijn naast leuk ook lichtjes in het donker door de daarin gezette kaarsjes.
Alles doen de konijnen samen, ieder konijn hoort erbij. Bij het kampvuur zitten zowel jong als oud bij elkaar. Opa vertelt, Anni zingt en Rikki en Myo dansen samen. Het is pas echt feest als iedereen mee kan en mag doen!

Iedere Rikki is genieten en fijn om voor te lezen. In dit sfeervolle verhaal staat centraal het samenwerken en het samen delen ongeacht nieuw, groot, kleur of klein. Iedereen werkt mee om er iets moois van te maken. Dat kan met spullen uit de natuur die je overal kunt vinden in de herfst.

Verschillende onderwerpen komen aan bod o.a.: oogst, hergebruik, eten, natuur, organiseren, verkleden. Aan woordenschat uitbreiden ontbreekt het evenmin, bijv. handelingen: klimmen, rijgen, verzamelen, stapelen, graven, uithollen, timmeren. De tekst leest vlot door het prettige ritme en je zou tijdens het voorlezen bijna zin krijgen in gegrilde wortelen met poedersuiker.

De paginagrote illustraties bieden volop kijkplezier en zitten vol te ontdekken details, maar worden nergens overdadig. Bijv. de verschillende materialen, kleine dieren of soorten slingers. Genechten beschikt over het talent om woord en beeld exact af te stemmen van kaft tot kaft. Een mooie nieuwe aanrader in zijn oeuvre. De liefde voor de natuur en voor ieder dier komt naar voren in deze geslaagde warm voelende Rikki viert feest!

Guido van Genechten, Rikki viert feest!, Clavis, 2020, 32 blz., 9789044837391

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *