9 maart 2024

Mack van Gageldonk – Vulkanen en aardbevingen

Wie weet dat vulkanen niet altijd hoog zijn of hoe het komt dat de mens in alle werelddelen dinorestanten vindt? In dit nieuwste deel uit de Wow!-serie valt er veel te leren over vulkanen en aardbevingen. Deze indrukwekkende verschijnselen zijn boeiend maar ook enigszins een mysterie.

In het overgrote deel worden verschillende feiten gegeven over vulkanen. Op vier kilometer onder de aardkorst is de temperatuur al 100 gr. C. Binnen de aarde is het één kolkende hete massa en die massa komt als magma op onverwachte tijden naar buiten: een vulkaan. Niet alleen binnenin de aarde is er beweging, de aardkorst zelf beweegt ook. De aardplaten drijven op gloeiende magma. Dit is bijv. te zien aan de verbreding van de Rode Zee. Afrika drijft langzaam weg van het Arabisch Schiereiland. Je leest ook over wat er gebeurt als aardplaten botsen en wat breuklijnen zijn of de ring van vuur. Maar hoe worden de recent uitgebarsten vulkanen genoemd op het Canarische Eiland La Palma en op IJsland? Strato-, schild- of spleetvulkaan? Een calderavulkaan bestaat ook, dit is een krater ter grootte van een meer die je in Yellowstone NP kunt zien.

Naast dat een vulkaan gevaarlijk is, wordt er ook ingegaan op de voordelen voor plant en dier. Of welke dieren een krater of een zoutmeer als broedplaats gebruiken. Bijzonder is de informatie over het ontstaan van de ‘rode wolken’ bij een uitbarsting. Vanzelfsprekend is er aandacht voor lavastromen, modderstromen en aswolken en de gevolgen daarvan, alles omgeven door indrukwekkend beeldmateriaal. De meest fantastische foto’s van natuurverschijnselen wereldwijd herbergen een bijzonder verhaal. Een stukje geschiedenis ontbreekt niet.

In het laatste gedeelte wordt op aardbevingen ingegaan. Ook hierbij zijn schuivende aardplaten de oorzaak van de ongeveer 1000 bevingen per jaar. Hoe de aardbeving in San Francisco door de Andreasbreuk heeft kunnen plaatsvinden wordt uitgelegd alsmede hoe een tsunami kan ontstaan.
Passend hierbij is de tekst over de Schokproef en de schaal van Richter.

In overzichtelijke tekstblokken wordt relevante informatie gegeven voor de doelgroep. De opbouw en opmaak komt overeen met eerdere delen uit deze mooie serie. Foto’s en afbeeldingen spreken tot de verbeelding en geven verduidelijking aan de tekst. Tekst die met alle termen en soms langere zinnen niet voor ieder kind eenvoudig behapbaar zal zijn of anderzijds aanleiding is tot verdieping. Een boek dat door kinderen vanaf 5/6 jaar en verdere basisschoolleeftijd met interesse zal worden bekeken en gelezen. Een mooie aanrader voor thuis en op school!

Mack van Gageldonk, Vulkanen en aardbevingen, Clavis, 2021, 72 blz., 9789044844412

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *