4 maart 2024

Hanna Kraan, Henrike van Engelenburg – Het geheim van Beukensteyn

Een opvallend rood omslag, een trap als in een landhuis, twee duidelijk geschrokken kinderen, een tafereel dat door kaarslicht een betoverende oranje gloed heeft en een schilderij. Dit boek kan niet anders dan een mysterie bevatten. Geert Gratama maakt met deze illustratie direct nieuwsgierig naar het verhaal.

Op een zolder werd door een neef van Hanna Kraan een 30 jaar oud manuscript gevonden. Er stonden vraagtekens in de kantlijn, de titel was al nagenoeg bepaald, uit het geschreven deel bleek de liefde voor de natuur en kunst, naast dat de adel haar intrigeerde. Het moest nog worden afgemaakt waarvoor in overleg theatermaker Henrike van Engelenberg werd gevraagd. Hanna Kraan overleed in 2011. In het nawoord staat meer informatie. Op het schutbladen vind je de stamboom van de familie Van Grinckel weergegeven met schilderijen als portretten.

In de proloog staat dat in 1914 de opa van Frederik kostbaarheden wil verstoppen. Daarna lees je over het heden als Floor en Daan bij hun oma logeren en kasteel Beukensteyn ontdekken. Zoals kinderen dat onbevangen kunnen doen, bellen ze aan. Hun oma blijkt te hebben gezorgd voor de zoon van de baron. Terwijl ze wachten tot ze naar binnen mogen, verkennen ze het park. Alles is vervallen en slecht onderhouden. Dan klimmen ze in een boom en zien ze de kasteeltoren recht overeind staan!

De kasteelheer heeft kopers op bezoek. Zij willen er een hotel van maken. Er gebeuren daarna raadselachtige dingen, is er een spook actief? Daan en Floor komen in een oud gedeelte van het kasteel terecht. Dit deel bestaat eigenlijk niet meer en niemand heeft dit sinds de 19e eeuw gezien. Het duo wil samen met twee kinderen uit de familie het kasteel redden. Ondertussen leert de jongere lezer over crowdfunding en juwelen en doen ze vanzelf de harde ridderlijke lach na. Bij vlagen lig je werkelijk in een deuk.

De kleurrijke illustraties zijn met aandacht getekend en worden afgewisseld met schilderijen en meubels uit de Rijksmuseumcollectie. Dit maakt het extra leuk om alles te bekijken: want wat zie je nu werkelijk allemaal in de groene of rode kamer?
Ook vind je op sommige bladzijden QR-codes die je naar de website van de uitgeverij leiden zodat je naar een verhaal van de afgebeelde personages kan luisteren.

Een heerlijk verhaal om voor te lezen of zelf te lezen en natuurlijk het werkelijke geheim te ontdekken, maar ook om feitjes te weten te komen over het verhaal achter of van een afgebeeld schilderij. Een verhaal waarin de humor, stijl en fantasie van Hanna Kraan zondermeer is te herkennen. Zelf lezen vanaf 9 jaar, voorlezen vanaf 7 jaar.

Hanna Kraan, Henrike van Engelenburg, Het geheim van Beukensteyn, illustrator Geert Gratama, Van Goor, 2022, 144 blz., 9789000383283

Eén gedachte over “Hanna Kraan, Henrike van Engelenburg – Het geheim van Beukensteyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *