8 maart 2024

Joris Janssen en Daan Dohmen – Green On

Green On! Over vergaderen en de sprong wagen

Hoe richt je zo effectief mogelijk een bedrijf in met zelfsturende teams, zonder managers? In Green On. De leukste en meest productieve manier van werken op basis van principes van de special forces vertellen Joris en Daan, oprichters van het bedrijf Luscii, je er alles over. Tijdens de coronatijd kwamen ze in gesprek met oud-commando’s speciale operaties Richard, Thomas en Frank, nu verenigd in het bedrijf Threefront.

Bij Luscii bouwt men aan slimme zorgapps waardoor patiënten niet onnodig in het ziekenhuis verblijven; de commando’s werken in verre landen in het hoogste geweldsspectrum voor ieders veiligheid. Hoe verschillend de inhoud van ieders baan ook, er bleken meerdere overeenkomsten in de manier van werken bij de special forces en de missie die men bij Luscii voor ogen had: werken zonder managers, gericht op goede resultaten maar ook op een gezonde werknemer. Anderen het beste uit hun team en zichzelf laten halen.

In een heldere schrijfstijl nemen de auteurs je stap voor stap mee in hun gedachtegang over het anders organiseren van een bedrijf. In de basis zijn Joep en Daan aan het woord, maar ieder hoofdstuk wordt gevormd door een verhaal van de commando’s, die als het ware invulling geven aan de managementtips. Alles komt bijvoorbeeld samen in de voorbereiding voor een nachtelijk infiltratiepoging in vijandelijk gebied: samenwerking, afzondering en focus, veel training voor een buitengewone sprong van acht kilometer hoogte en in de basis een eenvoudig plan.

De Green On-speerpunten zijn ingedeeld in de vijf thema’s samenwerken, flow, eenvoud, vertrouwen en aanpassingsvermogen. De auteurs geven aan dat natuurlijk niet alles even belangrijk of bruikbaar hoeft te zijn voor de lezer, maar in de eerste punten over de rolverdeling, beslissingsvrijheid en het centraal stellen van slechts enkele doelen schuilen de belangrijkste boodschappen. Ze benoemen ook de valkuilen die op de weg kunnen ontstaan, zoals wie neemt welke rol voor ontslag geven op zich en hoe bied je mensen echt het vertrouwen dat ze nee mogen zeggen? Daarop volgen concrete tips. Per hoofdstuk staat een korte samenvatting en achterin zelfs een Green On-checklist.

Green On als geheel is uitgevoerd met een stevige flexibele kaft en leeslint. Ook staan er mooie foto’s van het korps commandotroepen in.
Een helder boek vol goede lessen, opgesteld uit en met eigen ervaringen. Al is in het vervolg het eerste waar ik onbewust aan denk als het over management gaat een paragraaf uit het CIA-handboek infiltratie: ‘om een bedrijf te dwarsbomen moet je zorgen dat er zoveel mogelijk vergaderd blijft worden’.

Joris Janssen en Daan Dohmen i.s.m. special forces-operators Richard, Thomas en Frank, Green On. De leukste en meest productieve manier van werken op basis van principes van de special forces, S2uitgevers, 2021, 220 blz., 9789492528834.

Impressie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *