20 april 2024

Hans Kuyper – Achter de draad

Paardenbloempluisjes, dat zijn we. Allemaal.
en
De draad moet mensensmokkel onmogelijk maken.
Somme
Deze twee zinnen passen bij het omslag, vertellen het verhaal. De eerste is een uitspraak van Lijne, een Belgische die over de grens is gesmokkeld. De tweede is een conclusie die Mars, de 13-jarige hoofdpersoon trekt als hij ‘s nachts zit te wachten totdat o.a. Geert en De Paling terugkomen. Hij moet de grenswachten zo nodig afleiden.
Eerst zijn het brieven die op de terugweg worden meegebracht in de pungel, de rugtas. Later als de situatie door de gevechten, de honger, de verwoesting steeds nijpender wordt, zijn het ook mensen die meekomen uit het bezette buurland. Heen werden er vnl. etenswaren meegenomen, o.a. de bekende botersmokkel.

Vanuit Mars wordt een bijzonder, ingrijpend verhaal verteld dat zich afspeelt nabij Neerdonk aan de Belgisch-Nederlandse grens ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Mars wordt door de omstandigheden snel volwassen op verschillende vlakken. Op de afgelegen boerderij, ooit van zijn moeder en plaats van pungelaars, is op een ochtend ook de meegebrachte zwangere Lijne. Het wordt hem daarnaast ineens duidelijk dat er geen sprake is van aanhoudend gerommel als in donder van onweer. Het zijn de gevechten aan de Somme.

Door de gebeurtenissen daarna gaat Mars zich afvragen wie hij is en waar hij vandaan komt. Waar hij eerst naar toe moet, betekent een hachelijke tocht door de dodendraad. Met een passeursraam. En een baby in een pungel.
Het ontmoeten van de juiste personen, gezond verstand, intuïtie en meer, het leest bijna als een spannend jongensboek. Bijna, want helaas was deze draad als hek langs de gehele grens, bittere ernst en waarheid.

Nog steeds zijn de smokkelroutes terug te vinden. Wandeltochten zijn uitgezet langs bekende punten. Dit goedlezende verhaal uit 2014 is gebaseerd op feiten en is gedeeltelijk fictie. Het bestaat uit drie delen (voor/over/achter de draad) en een epiloog met voorin een landkaart. Vanaf ong. 12 jaar en alle geïnteresseerden.

Hans Kuyper, Achter de draad, Leopold, 2014, 192 blz., 9789025864965

Doorleestips m.b.t. de dodendraad:
Jacques Vriens, Smokkelkinderen
Annet Huizing, Het Pungelhuis

3 gedachten over “Hans Kuyper – Achter de draad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *