9 maart 2024

Ingrid & Dieter Schubert – Rinus

Een nieuwe ‘Schubert’ sla je met respect open, want wat een oeuvre hebben Ingrid en Dieter inmiddels op hun naam staan. Ongeacht hoeveel prentenboeken je van hen hebt gelezen en bekeken het blijft altijd bijzonder om een allernieuwste – dit keer Rinus – een eerste keer door te bladeren.

Het omslag nodigt direct uit tot het openen van het boek. De kleine nog bijna rozige neushoorn met een krokodillenpleister (Er ligt een krokodil onder mijn bed!) op de knie en staand op de kop van de grote neushoorn met al wat gerafelde oren doet een respectabel leeftijdsverschil vermoeden tussen de twee dieren. Het meest in het oog springende is het groene montuur dat voor de eveneens groene ogen balanceert.

Op het schutblad loopt de kleine neushoorn met een tas in regenboogkleuren en laat een spoor achter. Waar gaat de kleine Rinus heen? Ontdekkend en duikelend is hij op weg naar opa. Het is opa’s oppasdag, maar opa wil vandaag niet zoveel. Vroeger was opa superactief en machtig sterk. In geschetst beeld wordt hierover door Rinus verteld. Nu is opa doof, ziet weinig en wil alleen maar slapen omhangen door zijn verkregen medailles in tegenstelling tot Rinus die wil spelen. Opa laat zich liever verwennen met tijgerbalsem en scrub- en pedicurebehandelingen. Voor de ongedurige Rinus duurt het allemaal te lang terwijl opa zichtbaar geniet van een wiegende hangmat.

Rinus grijpt zijn kans als opa in diepe dut is. Niets zien, niets horen, is ook niets zeggen. Nu kan Rinus eindelijk flink uit de band springen. Wilder dan wilder opa ooit deed. Sterker dan opa ooit liet zien. Rinus durft dat. Alle voor opa behulpzame dieren racen geschrokken vliegensvlug bij de aanstormende Rinus vandaan. Maar van wild doen word je warm en krijg je dorst. Enorme dorst, zoveel water als een wilde waterval laat vallen. Alleen hoe kom je bij dat razende water als je balancerend op een takje staat? En wat te doen als dat niet lukt?

Tekst en beeld passen exact bij elkaar en met alle details is deze Rinus weer verrassend. De illustraties met Rinus erop zijn zelfs ‘los’ te  bekijken van de tekst, omdat deze al een verhaal op zich vertellen. Emoties en gedrag als durven, uitdagen, ondeugend zijn, ontdekken, bang zijn en stoer doen zijn duidelijk zichtbaar, maar ook het plezier is af te lezen. Passend gekozen dieren zijn te benoemen. De tijger, de stekelvarkens, de stokstaartjes, de wasbeer enz. helpen opa en werken ook samen als Rinus door overmoed vast komt te zitten. Je kunt bij het voorlezen bijv. de vraag stellen waarom Rinus die ene grote waterval uitkiest, ook nog eens op een wankel takje, en niet de kleinere misschien wel eenvoudiger te bereiken watervallen.

De beweging in de illustraties kom je overal tegen: als Rinus wild wegstormt, zwiept het gras, waaien de bladeren en stormen de andere dieren mee. Als Rinus ‘sterker dan sterk’ is, springt hij een zichtbare salto hoog in de lucht. Rinus wordt later meegenomen in het ‘wilder dan wild(e)’ water dat ‘sneller dan snel’ stroomt en de andere dieren rennen heel snel mee langs de oever. In de tekst een aanzet om overtreffende trappen te bedenken, een kennismaking met diverse werkwoordsvormen of een uitdrukking als ‘sneller dan de wind’. Dichtbij, veraf, diepte, hoog of laag zijn een paar begrippen die telkens terugkeren op de kleurrijke platen.

En wat als de reddingspoging van de dieren niet lukt? Dan blijkt tóch opa er te zijn. Want als je slecht ziet, krakkemikkig loopt of doof bent, ben je aangewezen op je reukvermogen en intuïtie. Dat blijkt ook bij deze opa zo te werken. Gelukkig dat er opa’s zijn die sterker en wilder zijn dan ooit als een kleinkind in gevaar is! Maar waarom draagt Rinus het tasje met zich mee? En is jouw opa ook een stoere beschermende held? Volg jij een spoor?

Een geweldig doordacht verhaal over wat was en wat is, over identificeren met een voorbeeldfiguur, over spelen, ontdekken en de relatie grootvader en kleinzoon Rhino. Een topper in het Schubert-oeuvre met kijk- en voorleesplezier in taal en illustratie! Aanrader voor je tijdloze (school)collectie.

Ingrid & Dieter Schubert, Rinus, Hoogland & Van Klaveren, 2023, 32 blz., 9789089674104

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *