‘Nog één liedje en dan lekker slapen, Nadia.’ In deze zin zou je zomaar ‘liedje’ kunnen vervangen door ‘verhaal’. Tijdens het dagelijkse voorleesmoment lees je vanzelf verder in dit boek met warme voorleesverhalen. Of misschien blader je nieuwsgierig verder, genietend van de schilderachtige illustraties.
Nadia is een vijfjarig meisje met een huisdiervriendje, meneer Rosso. Ze sleept hem het liefst overal mee naartoe, en dat voor een goudvis. In haar fantasie en dromen gebeurt van alles. Met dichtgeknepen ziet ze Rosso koppeltjeduiken in de waterstralen van de fontein. Met buurjongen Joris maakt ze heksensoep, gaat ze ’s morgens vroeg in pyjama op zoek naar ‘de gloria’, maar ook mee naar het graf van Joris’ opa. Haar schelpenpot met daarin ook haar lievelingsschelp – zie de prachtige schutbladen – sleept ze overal mee naar toe. Het risico dat je de pot kan vergeten wordt teniet gedaan door een mooie ontmoeting waarna een bijzondere gebeurtenis volgt.
Tijdens het maken van een schelpenkasteel vraagt Joris terloops waar Nadia’s mama is. Haar buikmama woont ver weg weet ze én vervolgt ze: haar papa’s wonen wel bij haar, net als Joris’ papa en mama. In andere verhalen lees je over meneer Van Dam die lekkere chocoladekoekjes heeft en waar ze de saaie steunkousen van motiefjes voorziet of dat ze hem met papa Joep naar huis brengen. Logeren bij opa Jan en oma Sofie zorgt voor een spannend bijna nachtelijk avontuur in het bos en naar het theater geeft een ander bloedstollend moment. In de ene is een geitje zoek, in de ander wordt papa Otto net echt neergestoken met een zwaard. Indrukwekkende gebeurtenissen voor de kleuter met bergen fantasie. Met papa Otto gaat ze naar opa Adriaan en oma Wies en komt er door een schat in de tuin een verhaal over pesten aan het licht. Ook bijzondere vragen zijn haar niet vreemd: ‘Is het ook wel eens lege maan?’
In de verhalen naast herkenbare uitspraken en ondernemingen ook de overtuigingskracht en het geduld die je als ouder moet hanteren om de koppigheid en inventiviteit van een kleuter te weerleggen. De vijftien vlotlezende verhalen met diverse onderwerpen zijn rijk geïllustreerd door de poëtische illustraties van Miriam Bouwens. Soms paginagroot, dan weer mooie tot grappige details die de tekst voor de jonge zelflezer kunnen verduidelijken of de verbeelding kunnen prikkelen. Want grinnikend zelf lezen naast heerlijk voorlezen kun je deze verhalen ook. Nadia windt je helemaal rond je vinger met haar regenboogpad van schelpen. Wie weet volgen er avonturen met haar nieuwe hondenvriend Gijsje. Maar zou Nadia het dan nog wel accepteren dat haar naam vaak een rijmtoevoeging met ‘je’ krijgt?
Een fijne bundel voorleesverhalen met dialoog, thema’s, woordenschat en goed afgestemde lengte gezien de spanningsboog van de doelgroep. Alle aandacht voor vormgeving, van papier tot lettertype en pláátjes van illustraties, werkelijk om in te lijsten. De liefde voor de natuur, dieren, kind en verhaal zie je in details en gekozen veelal zachte kleuren.
‘Nadia’s nacht’ is een wereld die je graag ziet voor een kind, gewoon iedereen bij elkaar. Een wereld waarin diversiteit geen issue is, waarin thema’s vanzelfsprekend aan de orde komen, gewoon zo het leven en de wereld is. Een wereld waarin je ook mag dromen. Kri-kra-kroelie!
Henrieke Herber, Nadia’s nacht, illustrator Miriam Bouwens, Luitingh-Sijthoff, 2022, 96 blz., 9789021034706
Henrieke Herber & Miriam Bouwens – Nadia’s dag
3 gedachten over “Henrieke Herber & Miriam Bouwens – Nadia’s nacht”